Сега четете
Цветозар Томов: Ако се приеме смесен вот, по-добре да няма машини изобщо

Цветозар Томов: Ако се приеме смесен вот, по-добре да няма машини изобщо

Ако предложението за смесен вот мине в този му вид, по-добре да няма машини изобщо. Контролните разписки нямат защитата на бюлетината. Тя има уникален номер от печатницата на БНБ, хартията е по-плътна. Разписката е малка по обем. Когато се броят контролни разписки, имаше искане да се слагат и печати, както на бюлетините, това би било редно, но не е ясно как ще става. Това коментира заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов пред Нова.

“Има основания да се мисли, че се съчетават някои от недостатъците и на двата вота при смесено гласуване в една секция. Двете предимства на машинния вот са изключването на субективния фактор при броенето на бюлетините и невъзможността да има недействителни гласове. Когато искаме СИК да попълнят сумиран протокол от смесено гласуване, фактически премахваме обективността при отчитане на гласове”, заяви той.

По думите му донякъде излиза, че машината се превръща в принтер за бюлетина. “Едно е да се броят разписките, за да има контрол върху отчетения от машината резултат, друго е, ако изобщо не отчитаме по никакъв начин машинния протокол. Имали сме вече смесено гласуване и имаше проблем с оформянето на изборната документация и със събирането на данните от машинно и хартиено гласуване, когато се прави в една секция”, категоричен е Томов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре