Сега четете
Украйна ще разследва видео с разстрел на най-малко 11 руски военнопленници

Украйна ще разследва видео с разстрел на най-малко 11 руски военнопленници

Украинските власти ще разследват видеозаписите с разстреляните отблизо руски военнопленници, които се опитват да се предадат, съобщи Асошиейтед прес.

Миналата седмица се появиха видеоклипове, показващи ужасяващи сцени на фронта в Украйна, на които най-малко 11 руснаци, повечето от които се виждат лежащи на земята, изглежда са били застреляни от близко разстояние, след като един от техните колеги бойци внезапно открива огън по стоящите наблизо украински войници, съобщи New York Times и потвърди автентичността на видеозаписите.

Първите, разпространили видеоклиповете, са украински новинарски и социални медийни канали в Telegram, като записите бяха използвани с цел възхвала на военното майсторство на украинските въоръжени сили.

В Русия обаче видеоклиповете предизвикаха остра реакция и провоенни коментатори призоваха правителството да поиска международно разследване. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че кадрите показват „екзекуция“ и заяви, че Русия иска международно разследване. „Разбира се, че украинските власти ще разследват този видеозапис“, обяви вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина на форум по сигурността в Халифакс, Нова Скотия.

Вижте и

Тя реагира още в събота като каза, че е „много малко вероятно кратките, редактирани откъси да показват това, което твърди Москва“. „Украинските сили абсолютно нямат интерес от екзекуцията на когото и да било и имат заповед да вземат колкото се може повече военнопленници, за да могат да послужат при размяна с Русия“, каза Олга Стефанишина.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре