Сега четете
Радев: Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през март

Радев: Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през март

Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през месец март. Това обяви президентът Румен Радев по време на консултациите с „Демократична България“, като изрази надежда да не се стигне до тази хипотеза.

В 10:00 ч. президентът Румен Радев започна консултациите с „Демократична България“ (ДБ) на „Дондуков“ 2. Срещата с шестата по големина парламентарна група (ПГ) е предпоследна в рамките на консултациите, които държавният глава провежда с партиите в 48-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

„Тъй като има призиви от различни кръгове веднага да връчвам мандатите, искам да кажа, че след изборите се ръководя от две основни цели. Първата е да се направи максималното, за да се състави редовно правителство, да се даде време за диалог, да се даде време на партиите да се отдалечат от агресивната предизборна реторика и да се приемат важни закони. Втората важна цел е така да се разположат във времето консултациите и връчването на мандатите, че ако не се състави кабинет – то предсрочните избори да не са в най-тежкия период – януари и февруари. А това изисква известно забавяне. Аз си нося тази отговорност”, подчерта държавният глава.

Все пак държавният глава изрази надежда да не се стига до връчване на трети мандат, а да се състави редовно правителство в рамките на първия или втория опит. По думите му той няма да свиква предсрочни избори през зимата.

„Можем само да си представим това до какво ще доведе. Рискът да има още по-малка избирателна активност е реален. Така че третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през март. Ако партиите силно настояват – ние сме подготвени и за варианта да правим предизборна кампания през декември и по празниците. Аз ще се съобразя и веднага ще дам един след друг мандатите”, каза Радев.

„Няма малки и големи партии в парламента, защото отговорността е обща. От последните избори българските граждани дадоха своя вот, така че не дадоха доверие на нито една политическа сила сама да управлява. Напротив, парламентът е фрагментиран и това прави усилията за излъчване на мнозинство един труден, но не невъзможен процес“, обърна се към ДБ Радев в началото на срещата.

„Следя със загриженост това, което се случва последните дни в българския парламент и ми се струва, че не това очакват българските граждани. Това, което чакаме всички, е консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление, за решаване на важните проблеми, отива в друга посока – нарастване на конфронтацията, противопоставяне, чертане на нови разделителни линии“, допълни президентът.

Вижте и

Консултациите започнаха на 26 октомври с най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС. След това президентът се срещна с „Продължаваме Промяната“, ДПС, „Възраждане“ и „БСП за България“. Остават „Български възход“.

„Докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре – и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт, и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство“, заяви президентът.

„Вие, като формация с парламентарен опит и опит в управлението на страната как виждате шансовете за съставяне на правителството в рамките на този парламент, около какви принципи и позиции може да се консолидира едно работещо мнозинство. Това е много важно, защото страната е пред прага на различни кризи, на километри от нас бушува война. Какви мерки предлагате, така че страната да не се въвлече в пожара на войната. Аз като военен съм крайно критичен към вашите призиви да се разоръжим по време на война, преди да сме доставили и усвоили нови образци техника и въоръжение. На какви планове и анализи почива тази ваша идея„, посочи още Радев. “Ние не сме сред мандатоносителите, опитваме се да бъдем полезни и конструктивни. Измененията в Изборния кодекс, които бяха анонсирани, показаха, че не са извлечени уроците. Всички трябва да се успокоим и да си припомним какъв е дневният ред и да се опитаме чрез диалог да решим така създалата се ситуация“, заяви Христо Иванов от ДБ.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре