Сега четете
Проф. Кантарджиев: До 2050 г. антибиотична резистентност ще убие повече хора от рака

Проф. Кантарджиев: До 2050 г. антибиотична резистентност ще убие повече хора от рака

През 2050 г. се очаква починалите от нелечими с антибиотици инфекции да бъдат повече от умиращите от рак. За това би тревога проф. Тодор Кантарджиев в подкаста на БНР „В центъра на системата“.

„Преди само 3 години сме били на средноевропейско ниво по консумация на антибиотици в болничната и доболничната помощ, докато през 2021 г. България вече е на второ място в Европа след Кипър в доболничната помощ, а в болничната помощ сме в челната тройка с Румъния и Гърция“, каза той.

„Последните години в болниците се използват прекомерно много трета генерация антибиотици и вместо да си вземем поука, започнахме с трета генерация да лекуваме и в доболнична помощ. И така стигаме до бума на антибиотичната резистентност.

Вместо да се лекува с по-старите и по-добри антибиотици болно дете с ангина например, този антибиотик ще действа само на микроба, причинител на ангината, тогава този антибиотик ще е най-ефективен и няма да убие всички микроби в червата на това дете. Този антибиотик ще и най-евтин. И когато се използват широкоспектърните антибиотици, от тези милиарди микроби ще останат живи само тези, които са нечувствителни към антибиотика. Тези микроби отиват в околната среда и ако попаднат при пациент в интензивно отделение, то просто на този пациент антибиотиците няма му действат“, поясни проф. Кантарджиев.

Вижте и

„Докато бях директор на НЦЗПБ глобата за аптекар, продал антибиотик без рецепта, беше 1000 лв. индивидуално. Лекарят изписващ антибиотик, трябва да е наясно кои група микроби ще лекува, второ, в засегнатата тъкан на пациента каква ще е концентрацията на антибиотика, където той ще действа. Има терапевтично ръководство как се прилагат антибиотици в доболничната и болничната помощ“, каза още проф. Кантарджиев. Той допълни, че „несъмнено антибиотиците са най-успешната група лекарства, спасили най-много човешки животи. Нямаше да станем 8 млрд. души на земята, ако нямаше антибиотици“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
2
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре