Сега четете
“Пирогов“: Сашко ще бъде изведен от реанимация днес

“Пирогов“: Сашко ще бъде изведен от реанимация днес

12-годишният Александър, който в продължение на 8 дни беше в неизвестност, ще бъде изведен от реанимация и преместен в обикновена стая. Това съобщи по време на брифинг директорът на “Пирогов“ д-р Валентин Димитров.

Сашко няма наранявания или повреди, които да имат пряка опасност за живота му. „Всичко, което е необходимо, е направено и няма нещо, което да налага допълнително изясняване“, каза още д-р Димитров. Предстои днес Сашко да бъде преведен от реанимация в нормална стая, след което ще бъде изписан. С детето ще работят психолози.

Сашко бе намерен жив в събота в района на радомирското село Червена могила, на повече от 7 километра през планината от мястото, откъдето изчезна на 11 ноември. Неговите спасители са доброволците Веселин Георгиев и Милко Михалков, членове на клуб по делтапланеризъм. Михалков заяви за Би Ти Ви, че детето не е било босо в планината, а с обувки, както и с дебело яке, но е бил мокър и много кален. „Всичките му дрехи бяха кални, което означава, че е минавал през храсти. Най-вероятно е пълзял и е търсил вариант да се придвижва, да оцелява, да търси храна и вода“, каза още Михалков. Вероятно се е хранил с плодове, които е намерил в гората. Спасители разказаха, че по време на търсенето са оставяли кроасани за детето и част от тях са били изядени. Сашко не е бил бос, каквато информация се появи. Бил е са маратонки, които са били много мокри, и за това спасителите са го събули. В района има няколко ловни хижи и 5-6 чешми. Не се изключва да се приютявал в някои от постройките.

Вижте и

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев пък коментира за БНТ, че Александър през цялото време е бил в планината. „Забавянето от 20 часа и наличието на толкова доброволци затрудни издирването. Решихме, че може детето да е стигнало южните склонове на планината. Точните зони ги установихме след като разгледахме картата. Направихме анализ, че тази зона е най-малко претърсена от запознати хора. Този анализ се оказа успешен“, добави Нешев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре