Сега четете
Най-мощният космически кораб на НАСА ще прелети над Луната

Най-мощният космически кораб на НАСА ще прелети над Луната

Корабът “Орион“ от програмата “Артемида“ на НАСА ще прелети близо до луната днес в 15,00 ч. българско време. Ще премине на 130 км над лунната повърхност преди да навлезе в по-голяма орбита. Желаещите да проследят пътя на “Орион“, могат да го направят чрез ютюб канала на НАСА.

“Орион“ се нуждае от ускорение, за да достигне далечната ретроградна орбита, поради което ще орбитира в обратна посока спрямо околоосното въртене на Луната. По време на маневрата корабът няма да има контакт с екипа на НАСА на Земята в рамките на половин час. След това ще започне да изпраща обратно данни и кадри от прелитането.

Учените от проекта „Артемида“ заявиха, че досега мисията е „надхвърлила очакванията“ им от старта си миналата седмица. „Бяха наистина вълнуващи няколко дни както за екипа, така и за космическия кораб, докато наблюдавахме работата на системата в космоса“, каза Джим Гефър от НАСА.

„Орион“ е първият изследователски космически кораб за послените 50 години, който напуска ниската земна орбита и е изпратен на Луната, припомня Би Би Си. Това е и най-мощният космически апарат, познат на човечеството. Мисията „Артемида“ започна в сряда от космическия център “Кенеди“ във Флорида. Капсулата “Орион“ вече изпрати няколко селфита по време на своето пътуване. Тъй като това е тестов полет, на борда няма астронавти, а три кукли с човешки размер, покрити с хиляди сензори, които да дадат яснота дали околната среда ще понесе на хората.

Вижте и

Снимка БГНЕС

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре