Сега четете
МОН отказа да признае, че е-платформата му не работи

МОН отказа да признае, че е-платформата му не работи

Просветното министерство отказа да признае дори пред училищните директори, че има проблем с новата електронна система за 5 млн. лв., в която влиза цялата информация за българските ученици. Това става ясно от отговорите на министерството към Съюза на работодателите в системата на народната просвета (СРСНПБ) по Закона за достъп до обществена информация.
Директори на училища изпратиха въпроси към министерството в последния ден на октомври, защото от въвеждането на системата, дело на Консорциум “Национални системи”, преди 2 месеца тя все още не функционира ефективно и продължава да има проблеми. Казусът изправи на нокти учители и директори още преди 15 септември, защото се оказа, че всичко трябва да стане електронно за дни, като училищата трябваше сами да се оправят с цялата бумащина. Вместо това системата отхвърляше информация и тя трябваше да бъде въвеждана по няколко пъти, а консорциумът, който я администрира, отказваше обратна връзка с директори и учители. Директорът на ИКТ-дирекцията в МОН дори обиди българските учители, че те били основната пречка за дигитализацията на системата на образованието, независимо от многото технологични пробойни.
На този фон служебният просветен министър проф. Сашо Пенов в края на октомври отхвърли критиките и заяви, че няма съществени затруднения в системата. Това потвърждават и официалните отговори на ресорното ведомство към директорите сега. Въпреки това Пенов е казал на директорите, че за тях няма да има санкции, ако въведат данните по-късно, което е индиректно признаване на проблема.
За консорциума от 5 фирми, създал системата, няма предвидени неустойки. Мнозина от директорите официално настояха той да понесе отговорност, такава да бъде поискана и от чиновниците в МОН, изготвили заданието.
В отговора на МОН към директорите е заложено като обстоятелство, че електронната система се пуска на отделни етапи, които са готови. Вместо това обаче тя стартира едновременно за всички училища.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре