Сега четете
Кънчо Стойчев: Нинова търси как да оправдае, че БСП е на дъното

Кънчо Стойчев: Нинова търси как да оправдае, че БСП е на дъното

„Нинова трябва по някакъв начин да обясни ниското си представяне на последните няколко избора и това, че БСП върви към дъното. Със сигурност хартиените бюлетини не са причината и връщането им няма да увеличи електората на Нинова“.

Това заяви социологът и президент на световната Асоциация „Gallup International“ Кънчо Стойчев за „Фокус“. Според него хартиените бюлетини са само евентуален повод за напускане на парламента, а основната причина е че политическите партии са разделени на нож помежду си и няма да бъдат способни да излъчат правителство. „Няма нито едно доказателство, нито един сериозен аргумент, които да сочат, че машинното гласуване води до по-ниска активност. Това е откровена лъжа. Напротив, всички сериозни анализи и данни посочват, че имаме общ протест на намаляване на гласуването, което не се дължи на вида гласуване: с бюлетина или с машина“, каза той.

Стойчев не вижда вариант, при който първите две партии създават нещо работещо. Социологът е на мнение, че е крайно време България да възприеме нормалната цивилизована практика когато се правят промени в избирателно законодателство, това да важи не за следващите избори, а и за по-следващите избори.

По думите му в противен случай всички ще сме в безкраен цирк, при който всеки път променяме изборното законодателство, защото днес една политическа сила има възможност да го промени, а утре друга. „Вече проведохме три избора, видя се, че работи системата с машинния вот, и сега изведнъж да се връщаме в хартиени бюлетини, които са обременени със страшно много основателни подозрения“, коментира Стойчев. „Помним, че по време на хартиените бюлетини достигнахме до 300-400 хиляди невалидни гласа, което е абсурд“, каза той.

Вижте и

Според Кънчо Стойчев битката за промени в Изборния кодекс показва, че партиите се готвят за избори и че не ги интересува управлението на страната в този тежък момент. Той прогнозира, че разочарованието на хората от поведението на политиците ще се изрази или в отлив от избирателната активност или в търсене на нов играч. Кънчо Стойчев каза, че шансовете за съставяне на редовен кабинет намаляват. Според него в момента политическата ситуация се изостря заради промяната на изборното законодателство.

Снимка БГНЕС

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре