Сега четете
Вежди Рашидов: България е изпълнила всичките си задължения и поставените пред нея изисквания за членство в Шенгенското пространство

Вежди Рашидов: България е изпълнила всичките си задължения и поставените пред нея изисквания за членство в Шенгенското пространство

България е изпълнила всичките си задължения и поставените пред нея изисквания за членство в Шенгенското пространство. Затова страната ни не заслужава повече да стои отстрани и е време да бъде приета в Шенген, заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов по време на срещата си с председателя на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола в Страсбург, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Вежди Рашидов призова страната ни да не бъде разделяна от Хърватия и Румъния в общия им път към Шенгенското пространство. България се е доказала като предвидим и надежден член на Европейския съюз (ЕС) и заслужава работата й да бъде оценена достойно, допълни той.

Вежди Рашидов изрази благодарност към председателя на ЕП Роберта Мецола за последната резолюция, с която за пореден път евродепутатите призоваха България, Румъния и Хърватия повече да не бъдат спирани и да бъдат приети в Шенгенското пространство. Той припомни, че страната ни пази по надежден начин българската граница, която е и външна за ЕС, и тези й действия са били оценени от Европейската комисия.

По време на разговора председателят на Народното събрание припомни, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани отново беше върната в дневния ред на Европа. Той заяви, че България е направила нужното за започването на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС и подчерта, че е време и Република Северна Македония да изпълни своите задължения, свързани с общото ни европейско бъдеще.

В края на срещата Вежди Рашидов посочи, че България е била сред първите държави, осъдили руската агресия в Украйна. Той информира председателя на ЕП, че само преди седмица българският парламент е приел решение за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България. Освен това страната ни полага грижи за много бежанци от Украйна, потърсили помощ у нас, добави председателят на Народното събрание.

Вижте и

Утре Вежди Рашидов ще участва в тържествената церемония по отбелязването на 70-ата годишнина на Европейския парламент, съобщиха по-рано от пресцентъра на Народното събрание. Церемонията ще се проведе от 11:30 часа по време на пленарната сесия на парламента в Страсбург.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре