Сега четете
Александър ще бъде изведен от реанимация днес

Александър ще бъде изведен от реанимация днес

12-годишният Александър, който в продължение на 8 дни беше в неизвестност, ще бъде изведен от реанимация и преместен в обикновена стая. Това съобщи на брифинг директорът на “Пирогов“ д-р Валентин Димитров.

Сашко бе намерен жив в събота в района на радомирското село Червена могила, на повече от 7 километра през планината от мястото, откъдето изчезна на 11 ноември. Неговите спасители са доброволците Веселин Георгиев и Милко Михалков, членове на клуб по делтапланеризъм.

„Сагата със Сашко приключи успешно“, заяви д-р Димитров. И допълни, че детето няма наранявания или повреди, които да имат пряка опасност за живота му. „Всичко, което е необходимо, е направено и няма нещо, което да налага допълнително изясняване“, каза още той. Предстои днес Сашко да бъде преведен от реанимация в нормална стая, след което ще бъде изписан. С детето ще работят психолози.

Един от спасителите на Александър Милко Михалков заяви за Би Ти Ви, че детето не е било босо в планината, а с обувки, както и с дебело яке, подобно на пухенка, но е бил мокър и много кален. „Нашето мнение е, че той е оцелявал. Всичките му дрехи бяха кални, което означава, че е минавал през храсти. Най-вероятно е пълзял и е търсил вариант да се придвижва, да оцелява, да търси храна и вода“, каза още Михалков. Вероятно се е хранил с плодове, които е намерил в гората. Сашко не е бил бос, каквато информация се появи. Бил е с маратонки, които са били много мокри, и затова спасителите са го събули. В района има няколко ловни хижи и 5-6 чешми. Не се изключва да се е приютявал някъде на закрито.

Вижте и

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев пък коментира за БНТ, че Александър през цялото време е бил в планината. „Забавянето от 20 часа и наличието на толкова доброволци затрудни издирването. Решихме, че може детето да е стигнало южните склонове на планината. Точните зони ги установихме след като разгледахме картата. Направихме анализ, че тази зона е най-малко претърсена от запознати хора. Този анализ се оказа успешен“, добави Нешев.

Пред журналисти вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че разследващите още работят по всички версии за изчезването на Александър. „В момента не можем да говорим за отвличане и няма данни, които да сочат за това, но ще проверим всички версии“, заяви той. По негови думи хиперактивността на детето по всяка вероятност е спасила живота му, тъй като му е помогнала да търси вода и храна, за да оцелее. Детето е намерено след като вече не е могло да се движи, посочи още Демерджиев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре