Сега четете
Турция се присъединява негласно към новите санкции по отношение на руския петрол

Турция се присъединява негласно към новите санкции по отношение на руския петрол

Турция се присъединява негласно към новите санкции по отношение на руския петрол, които включват таван на цените и забрана за застраховане на танкери. От 1 декември Турция затваря Босфора и Дарданелите за плавателни съдове, превозващи нефт, ако те нямат застраховка, съобщи Bloomberg, като се позова на писмо на турското транспортно министерство до собствениците на кораби и танкери.

За руските производители на нефт ще бъде почти невъзможно да получат застраховка на продукцията си: от 5 декември тя ще е достъпна само за танкери, които ще превозват нефт по цени под установения таван. На практика санкциите върху застрахователните услуги са тотални, след като към тях се присъедини Великобритания, където е базирана Международната група на клубовете за взаимно застраховане на корабовладелците (International Group of P& I Clubs, или IG P& I). Тя обединява 13-те най-големи клуба за застраховане на съдове (Англия, САЩ, Скандинавия, Япония и др.), които в момента обезпечават около 90% от световния тонаж на морски съдове.

Турски чиновник потвърждава пред Bloomberg, че новите правила са свързани с европейските санкции, макар Турция формално да не се е присъединявала към тях. Решението е свързано с необходимостта да се гарантира безопасността на проливите и евентуални компенсации при разлив на нефт например, обяснява той.

Така под удара на санкциите ще се окаже целият износ на руски нефт от Новоросийск – около 650 хиляди барела на денонощие.

На Източния икономически форум през септември руският президент Владимир Путин нарече тавана на цените на руския петрол „абсолютно тъпо решение“ и заплаши да прекрати напълно доставките към страни, които го подкрепят. „Нито газ ще доставяме, нито нефт, нито въглища, нито мазут“, заплаши той. През юли, по време на визитата си в Иран, прогнозира, че заради тавана цените на нефта „ще скочат до небесата“.

Вижте и

Засега обаче прогнозата му не се сбъдва. Вчера цените на петролния пазар се сринаха до най-ниското си ниво за последните два месеца, пише Finanz. За първи път от октомври цената на петрол сорт Brent паднаха под 90 долара за барел, а сорт WTI – под 80 долара. Обикновено това води до намаляване и на цените на руския петрол (Urals е по-лошо качество и не може да се продава по-скъпо от тях). Освен това след началото на войната в Украйна и наложените санкции, Русия е принудена да продава своя петрол с големи отстъпки. В момента руският петрол се продава с около 25,5 долара по-евтино от Brent, като през последните седмици отстъпките се увеличиха, тъй като Индия и Китай ограничиха покупките си, страхувайки се от санкциите на САЩ и ЕС.

От 5 декември ЕС ще се откаже от морските доставки от Русия, а страните от Г-7 въвеждат „таван“ на цената на руския петрол.
Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре