Сега четете
Лидерите от Азиатско-тихоокеанския регион посочиха, че „повечето от тях“ осъждат войната в Украйна

Лидерите от Азиатско-тихоокеанския регион посочиха, че „повечето от тях“ осъждат войната в Украйна

Лидерите от Азиатско-тихоокеанския регион посочиха, че „повечето от тях“ осъждат войната в Украйна в заключителното комюнике на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), публикувано днес, предаде Франс прес.

След ден и половина разговори в Банкок 21-те членове на АТИС се споразумяха за съвместно комюнике, критикуващо конфликта и глобалните икономически сътресения, предизвикани от руската инвазия в Украйна.

„Повечето членове категорично осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя причинява огромно човешко страдание и изостря съществуващата нестабилност в световната икономика“, се казва в комюникето.

Това заключително комюнике беше одобрено от всички членове, включително Русия и Китай, който се въздържа да критикува публично Москва за инвазията.

В комюникето лидерите на АТИС обявяват също, че ще подкрепят и допълнително ще укрепват, базираната на правила многостранна търговска система.

В заключителното комюнике се казва още, че лидерите на АТИС признават, че са необходими по-интензивни усилия за посрещане на предизвикателствата като ръста на инфлацията, продоволствената несигурност, климатичните промени и природните бедствия.

„Имаше и други гледни точки и различни оценки на ситуацията и санкциите“, се казва в  комюникето, което повтаря дословно същата формулировка като тази на комюникето на Г-20, публикувано по-рано през седмицата в края на среща на върха в Индонезия.

В комюникето на АТИС се изразява съжаление за въздействието на войната в Украйна върху икономическия растеж, инфлацията, веригите за доставки, енергийната и продоволствена сигурност.

Вижте и

От догодина САЩ поемат домакинството на АТИС от Тайланд, а следващата среща на лидерите от формата ще се проведе през ноември а в Сан Франциско, каза американският вицепрезидент Камала Харис.

„Няма по-добро място за домакинство на срещата на АТИС през 2023 г. от Калифорния – един щат, известен с икономическите си иновации“, каза Харис.

Тя предложи днес на членовете на АТИС да установят нови цели за намаляване на въглеродните и метановите емисии, посочва Ройтерс.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре