Сега четете
13 заможни българи са арестувани при акцията срещу педофили в страната, чакат ги символични наказания

13 заможни българи са арестувани при акцията срещу педофили в страната, чакат ги символични наказания

13 заможни българи са арестувани при операция в цялата страна срещу разпространяването на детска порнография, която се проведе днес.

Това стана ясно от брифинг на прокуратурата и Националната следствена служба. Акцията е проведена едновременно на 20 адреса, като е започнала точно в 7 часа. В нея са участвали 30 следователи, 30 служители на ГДБОП, жандармерия.

При операцията са арестувани пилот от нискобюджетна авиокомпания, оценител на недижими имоти, собственик на спортен магазин, IT специалист. Всички те били заможни, с добри позиции и доходи. Повече от половината от задържаните са семейни. От думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева стана ясно, че всички те са били с позиции и живот, от които никой не можело и да предположи с какво се занимават всъщност. Всички арестувани са се занимавали със сваляне и споделяне на детска порнография, като сред нея е имало материали за деца от 2 до 10 години. При акцията са иззети телефони, компютри, флашки и хард дискове с брутални сцени на сексуално насилие с деца на възраст от 2 до 10 години, заяви директорът на НСлС.

„Децата обикновено са от бившите съветски републики, или Далечния изток: От Тайланд, Виетнам, Филипините, Индонезия“, заяви Сарафов като уточни, че към момента се проверява дали сред материалите има записани и български деца.

Арестуваните мъже са средно на около 40 години, но има и на 60.

Санкцията за това престъпление е до 6 години лишаване от свобода, допълни Борислав Сарафов.

„Нашето законодателство е остаряло и ние разполагаме с неадекватни наказания и за съжаление този случай е точно такъв“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.  „Наказанията за разпространение на порнографски материали „са символични, бих казал смешни“, посочи и Иван Гешев.

„Доста често тези присъди преминават в условни и тези хора отново са сред нас. Смятате ли всички вие, като майки и бащи, че тези наказания са адекватни за тези гадни действия спрямо нашето най-ценно нещо в живота ни, нашите деца“, допълни Милева и даде пример с няколко такива случаи. „Никой да не си мисли, че е анонимен. Стои зад компютъра, щрака и си прави нещо, забавлява се по своя си начин, със своето извратено съзнание и си мисли, че е анонимен. Не, не сте анонимни и ако сме пропуснали някой, да знае, че ще дойдем и за него“, предупреди Сарафов, обръщайки се към извършителите на подобни престъпления.

Още часове по-рано прокуратурата се похвали с мащабна операция срещу разпространението на детска порнография и с разбиването на педофилска мрежа. Обявено бе, че операцията e по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев и в нея участват множество прокурори и следователи от Националната следствена служба.

Вижте и

Претърсвания са извършени жилища и офиси на десетки адреси в столицата, Варна, Хасково и други населени места. Поздравявам прокурорите и следователите от отдел “Киберпрестъпления”, които постигнаха успех в борбата с разпространението на детска порнография“, написа главният прокурор Иван Гешев в Туитър.

Светослав Василев, завеждащ отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС обясни, че има 5 души задържани в София, а останалите са от други части на страната. “Текат активни процесуално-следствени действия. Има задържан в близост до дом за деца, лишени от родителски грижи”, съобщи той.

Василев отбеляза, че едно от задържаните лица е било толкова нагло, че е оставило компютъра си да споделя детска порнография, за да не губи време да споделя лично.

Снимка БГНЕС

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
4
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре