Сега четете
Шведската служба за сигурност: „Северен поток“ е умишлено взривен

Шведската служба за сигурност: „Северен поток“ е умишлено взривен

Газопроводите на системата „Северен поток“ са разрушени в резултат на саботаж, съобщи на сайта си Националната служба за сигурност на Швеция.

„Службата за държавна сигурност работи интензивно в рамките на предварителното разследване на взривовете на газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“. Разследването показва, че това е сериозна диверсия“, се казва в доклада.

Според ведомството по време на проверката на местата на експлозиите в Балтийско море експертите са открили чужди предмети и останки от експлозиви. Оттам посочват, че продължаващото предварително разследване трябва да покаже дали някой може да бъде обвинен и съден.

Прокурорът Матс Юнгквист също заяви, че има данни експлозиите на газопроводите да са саботаж, но на този етап не може да предостави повече информация за медиите.

Вижте и

На 26 септември в Балтийско море имаше изтичане на газ в двата газопровода на „Северен поток-1“ и в един от газопроводите на „Северен поток-2“. На един от газопроводите на „Северен поток-1“ са открити две дупки с дълбочина до 5 метра. Шведската полиция, която изследва мястото на изтичане, обяви, че газопроводите са повредени от взрив.

Европейската комисия също смята, че „Северен поток“ е умишлено повреден.  Засега страните се въздържат да обвиняват когото и да било за взривовете.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре