Сега четете
Одобриха безплатни учебници до 12 клас при липса на бюджет

Одобриха безплатни учебници до 12 клас при липса на бюджет

Депутатите сбъднаха отколешно предложение на БСП – държавата да предоставя безплатни учебници на учениците не само до 7 клас, но и до 12 клас. Това решиха депутатите от просветната комисия, одобрявайки с пълно единодушие на първо четене промени в училищния закон, предложени от БСП. Това обаче става при неясен бюджет и без точни разчети колко ще струва тази промяна. Предварителната оценка е за около 80 милиона лева.

Между първо и второ четене ще се уточняват редица важни детайли – за кои точно учебници става дума, колко ще струва мярката, както и от кога ще започне да действа.

В момента безплатни са учебниците от 1 до 7 клас, като редът за това е уреден в ПМС 79 от 2016 г. БСП открай време настоява държавата да предоставя учебници и за гимназистите, за да има равен достъп за всички.

Идеята им бе подкрепена в миналия парламент от ПП – коалиционното споразумение между партиите предвиждаше именно всички учебници от 1 до 12 клас да станат безплатни, но то не успя да се осъществи заради краткия живот на миналия кабинет. Този път идеята бе подкрепена от депутати от всички парламентарни групи. Спорове обаче се породиха около начина, по който това да се случи – дали депутатите да задължат изпълнителната власт да осигури безплатни учебници за гимназистите – чрез промени в закона, в който да се запише, че държавата осигурява учебници за всички, или да се промени сегашното постановление, с което МС решава кои учебници да бъдат безплатни. Просветният министър Сашо Пенов настоя това да бъде записано в закон, тъй като е прерогатив на законодателната власт.

Бившият просветен министър акад. Николай Денков посочи, че въпросната сума е изчислявана само за учебниците по общообразователната подготовка. От МФ са против проекта и защото въпросните 80 млн. лв. не са заложени в средносрочната бюджетна рамка. Директорът на издателство „Просвета“ Никола Кицевски предупреди, че такива учебници едва ли ще бъдат готови догодина, защото бюджетът още не е приет, а тяхната изработка иска технологично време. „След 2-3 г. може да се окаже, че доста деца все повече ще ползват електронни учебници. Някои гимназии и сега ползват само такива“, посочи той. Затова според него е по-удачно МС да продължи да определя кои учебници ще са безплатни, а ако има средства, да се разшири обхватът им. „Ако няма – може първо да станат безплатни учебниците за 8 клас, после за 9 клас и т.н.“, заяви той.

„Има голяма опасност изобщо да нямаме учебници през есента на 2023 г., предупреди още Никола Кицевски. Ако нямаме гласуван бюджет за догодина, първите месеци на 2023 г. ще се работи по сегашния бюджет. По него са отпуснати пари за учебници за 2 години – т.г. бяха за 1 и 5 клас. За следващата година би трябвало да се закупят сега определените безплатни учебници за следващите 4 г., т.е. ще са нужни 2 пъти повече средства, които не са заделени. Ако нямаме бюджет, няма да ги има тези средства“, посочи той пред депутатите.

Вижте и

 

Стела Стоянова, „Любословие. БГ“

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре