Сега четете
Зарков предлага: Главният прокурор да се освобождава с 13, а не със 17 гласа

Зарков предлага: Главният прокурор да се освобождава с 13, а не със 17 гласа

Главният прокурор ще може да бъде освобождаван предсрочно и временно отстраняван не със 17, а с 13 гласа от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това предложение обявиха правосъдният министър Крум Зарков и неговият заместник Емил Дечев на брифинг във ведомството.

Новата процедура е залегнала  в обновения след становище на Венецианската комисия пакет от промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с част от които се предвижда въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор.

Предвижда се и изборът на председател на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд да става с 13 гласа от членовете на Пленума на ВСС, а не със 17, както е в момента. Тук обаче ще има т.нар. двойно мнозинство и до избор от пленума ще се стига само, ако преди това повечето ог съдийската колегия в съвета гласуват за същия кандидат.

Друго подобрение в проекта за промени са критериите относно съдията, който ще бъде временно изпълняващ длъжността прокурор, за да разследва главния прокурор. Той трябва да бъде с минимум 12 години стаж и да е работил през последните седем години като наказателен съдия. Също така да е съдия във ВКС или в окръжен, апелативен съд, но с ранг на съдия във ВКС. Съдиите в списъка, от който да се избере кой ще разследва главния прокурор, трябва да дадат съгласието си да участват в процедурата. Прокурорската колегия трябва да назначи този съдия като прокурор, но процедурата е такава, че не може да откаже да го направи, както когато някой прокурор или съдия става заместник-министър.

Вижте и

Втори прокурор пък ще бъде назначаван за зам.-главен прокурор и ще се занимава единствено с контрола по разследването на главния прокурор.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре