Сега четете
Една трета от българите пушат всеки ден, всеки четвърти ученик – с цигара

Една трета от българите пушат всеки ден, всеки четвърти ученик – с цигара

34.5% от населението на възраст над 20 г. пуши всеки ден. Почти всеки четвърти ученик е пушач, като момичетата водят в нерадостната класация. Това сочат данни от проведеното през 2020 г. Национално проучване на факторите на риска за здравето.

Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) припомня това по повод Международният без тютюнопушене – 17 ноември 2022 г. По традиция денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември, като се призовава всеки пушач на този ден да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели като пасивни пушачи.

Резултатите от проучването показват, че 26.3% от анкетираните ученици са правили опити да пушат цигари. Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19-годишните (31.4%), отколкото сред тези на 10-14 години (4.0%). Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата.

В България тютюнопушенето е една от причините за приблизително 18% от всички смъртни случаи по данни от Здравния профил на страната за 2021 г.

По данни на Световната здравна организация в световен мащаб тютюнопушенето убива един човек на всеки четири секунди и е една от най-големите заплахи за общественото здраве.

Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са резултат от директна употреба на тютюн, докато около 1,2 милиона са в резултат на пасивно пушене – тоест това са непушачи, изложени на тютюнев дим.

Вижте и

Тютюнопушенето е пряко свързано с четирите най-разпространени незаразни заболявания: сърдечносъдови заболявания, рак, хронични респираторни заболявания и диабет.

През целия месец ноември всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинетите за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, които са разположени в регионалните здравни инспекции в областните градове.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре