Сега четете
Бърза писта за вуз за медалисти от олимпиади – още след 10-ти клас

Бърза писта за вуз за медалисти от олимпиади – още след 10-ти клас

Кандидат-студентите, лауреати от олимпиади у нас и в чужбина, ще бъдат приемани в университет в университет без изпит и извън класирането още от 10 клас нагоре, прие парламентът вчера. В момента такава възможност има, но само за учениците от последния клас на гимназията.

Така парламентът дава „бърза писта“ за ранно обучение във вуз на младите ни таланти и по този начин надгражда вече съществуващата традиция. Разбира се, това ще важи в случаите, когато олимпийският приз е свързан с избраната от кандидат-студента специалност. Парадоксално обаче, изисква се кандидатите, независимо от възрастта, да са положили успешно матури за 12-ти клас. Предполага се, че това ще стимулира високите постижения на учениците и ще ограничи прословутото „изтичане на мозъци“ към чужди университети.

Другото предложение е да се създаде възможност научните институти да имат юридическа правоспособност, т.е. да бъдат самостоятелни юридически лица, тъй като в момента те могат да създават такива като звена във висшите училища, посочи председателят на просветната комисия в НС Красимир Вълчев.

Вижте и

Целта е да се създадат условия за максимална гъвкавост при структуриране и преструктуриране на институтите, да се облекчи административната им работа. По думите на бившия министър на образованието това не променя по същество структурата на научния институт, но предоставя възможност за формалното му обособяване като отделно юридическо лице с цел по-голяма оперативност и по голяма самостоятелност в дейността на института.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре