Сега четете
1470 евро средно за кв. м. в София, започва спад на имотния пазар

1470 евро средно за кв. м. в София, започва спад на имотния пазар

Очакван спад на пазара на недвижими имоти през 2022 година наблюдават брокерите.

Средната цена на жилищата в София през третото тримесечие на база реално сключени сделки по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 1 470 евро/кв. м. при 1 425 евро/кв. м. през второто тримесечие и 1 200 евро квадратния метър година по-рано. Иначе казано, налице е рекорден номинален ръст (23%) на годишна база. Той е доста над очакванията, такъв не сме виждали от 2008 г. насам, коментира изпълнителнит директор Полина Стойкова. За година квадратният метър в столицата е поскъпнал с 270 евро, но вече се вижда забавяне.

В края на 2021 г. бяха достигнати цените от пика през 2008 г. и към момента жилищата в София се продават с около 200 евро/кв. м. над тези нива.

Средната обща цена на закупените апартаменти през третото тримесечие е 115 900 евро. Тук се вижда задържане на нивата на крайния бюджет на покупка през последните периоди, което показва, че е достигнат пик, над който купувачите са по-малко склонни да купуват.

Вижте и

Анализът на BULGARIAN PROPERTIES сочи, че през годината е имало недостатъчно предлагане на фона на търсенето, но високите цени вече карат част от потенциалните купувачи да се отдръпнат от пазара и да чакат. Това води до по-малко запитвания и спад в обема на продажбите, иначе казано има индикации за започнало охлаждане на пазара.

На този фон разрешителните за строеж на нови жилищни сгради бележат рекордни ръстове – видно от последните данни на Националния статистически институт (НСИ). През третото тримесечие на годината в София са издадени 450 разрешения за строеж на нови сгради. Това е значително над средните нива за града и е рекорд, откакто се води тази статистика (2005 г.).

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре