Сега четете
Румен Христов: Отоплението на газ, парно и ток за бита трябва да бъде на сходна цена

Румен Христов: Отоплението на газ, парно и ток за бита трябва да бъде на сходна цена

„В идеалния вариант за битовите потребители отоплението на газ, парно и електроенергия трябва да бъде приблизително на една цена. Така че да не се налага тези битови потребители, които се опитваме да защитим с регулирани цени, да инвестират в оборудване, което струва хиляди и да се преминава от един източник на друг, заяви енергийният министър Росен Христов пред парламента в отговор на въпрос на депутати от БСП. Изслушването му продължава и в момента.

Министър Христов уточни, че преминаването към отопление с електроенергия предизвиква по-интензивна консумация и натоварва електроразпределителната мрежа, така че това също е фактор, който трябва да се избягва. Как да се структурират тези компенсации и доколко са нужни е въпрос на решение и възможности на бюджетните средства, добави министър Христов. Според него чисто стратегически и социално би трябвало всички потребители да са еднакво защитени.

На въпроса на „Възраждане“, зададен от Ангел Георгиев, доведе ли решението на Министерския съвет до повишаването на цените на природния газ, Росен Христов отговори, че с това решение де факто са спрени доставките на природен газ от „Газпром Експорт“, които по това време са най-евтиният газ, който България закупува по дългосрочен договор, заедно с договора по доставките с Азербайджан.

По думите му всички последващи доставки са на цена по-висока от тази на „Газпром“. „Невъзможността да се доставя от „Газпром“ на практика оставя единствения избор на алтернативни доставки, всяка от които е на цена по-висока от тази по договора с „Газпром Експорт, каза енергийният министър.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре