Сега четете
Окончателно: Няма да посрещаме украинци в хотели

Окончателно: Няма да посрещаме украинци в хотели

Близо 10-месечната програма, с която България посрещаше украинските бежанци в хотели, приключи. Тя бе почти единствена в Европа с подобна опция.

В хотелите до 24 февруари могат да останат само хората, които до 31 октомври (после и до 15 ноември) са били настанени в тях по програмата. Вече държавната помощ за новопристигналите ще се осъществява чрез настаняване от представители на Националния съвет по миграция в държавни и общински бази. Решението за това бе взето от правителството вчера. Никой не може да каже ще бъде ли подновена въобще хотелската програма за новопристигналите. Но поне за следващите месеци е ясно, че всеки нов украински бежанец у нас, ако не може да се справи на свободен наем, ще бъде пратен в базите.

А след масираната атака над Украйна оня ден е възможно още сега да се усети наплив. „В момента очакванията са за много по-голяма вълна”, коментира пред Нова тв депутатът от ПП Ивайло Шотев. Това би поставило под риск организацията по подслона, защото до момента не се знае точно нито кои са базите, нито подходящи ли са в тях условията за зимата (има сигнали за обратното). Преди няколко дни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че като временен пункт веднага след пристигането ще се ползва центърът в Елхово. Неправителствени организации и много граждани са против, защото условията във фургоните в Елхово не са добри. В момента в центъра има тридесетина души, очакващи да бъдат пратени към бази.

Вчера държавният портал „България за Украйна“ отчете едва 8364 настанени. Ако цифрата е вярна, значи е налице драстичен спад на подслонените – двоен спрямо старта на текущите неразбории (те започнаха на 31 октомври, когато бе обявен край на хотелската програма за всички; после бе даден гратисен период за напускане до 15 ноември). Цифрата би значела, че огромна част от подслонените са престанали да разчитат на държавата.

Вижте и

Правителственото решение дойде след неприсъствено заседание вчера вечерта, тоест към края на 16 ноември. Така организирането на настаняването изпадна в своеобразен вакуум от един ден, защото досегашните разпоредби важаха до 15-и. В резултат се повтори ситуацията от 1 ноември, когато също имаше период на неяснота – на редица места, включително държавни бази, храна отново не бе сервирана на украинците. Проблем е също, че хотелската програма за досега настанените продължава без промяна на плащането от държавата към хотелиерите, което в общия случай е по 15 лв. за нощувка. Но хотелиерите отдавна твърдят, че сумата им е малка особен при тази инфлация, затова е възможно да възникне напрежение.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре