Сега четете
ГЕРБ: Президентът да свика КСНС заради въглищните централи

ГЕРБ: Президентът да свика КСНС заради въглищните централи

ГЕРБ призова държавния глава Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност по темата за въглищните централи. За това настоя депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев от парламентарната трибуна.

Народният представител цитира данни, според които 76% от въглищните централи могат да бъдат затворени. И сравни, че това се равнява на почти четири реактора електроенергия, колкото затворените до първите четири реактора, затворени на АЕЦ „Козлодуй“.
По думите му тази година България има рекорден износ на електроенергия. „Износът е почти толкова, колкото трябва да намалим производството на електроенергия до 2024 г. С други думи – да забравим за износа на ток, един от малкото продукти с висока добавена стойност, който имаме“, посочи още Добрев.

Според него съседни страни изпитват хроничен недостиг на електроенергия от години.

Вижте и

По думите му над 3 млрд. лева от износа на България ще изчезне след това, а икономиката ще се свие с почти 4%. Добрев посочи, че това се равнява на световната финансова криза от 2009 г. и COVID-кризата, и се обърна към президента Радев с думите, че енергийната сигурност е част от националната сигурност и именно заради това трябва да се свика КСНС.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре