Сега четете
Военният министър: Случващото се в Украйна е най-голямата заплаха след Втората световна война

Военният министър: Случващото се в Украйна е най-голямата заплаха след Втората световна война

Преди повече от четвърт век процесът SEDM беше създаден като механизъм и един от най-важните форуми за регионално сътрудничество и повишаване на сигурността и стабилността в Югоизточна Европа. През изминалия период той изигра значителна роля в процеса на укрепването на добросъседските отношения, за евроатлантическата интеграция на държавите от региона и съществено способства за подобряването на военните способности на нашите въоръжени сили за справяне със заплахите пред сигурността на XXI век.

Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в началото на годишната среща на министрите на отбраната във формат SEDM (Процес на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа), която се провежда в София.

Обединихме всички наши мнения в една обща декларация, която беше приета с пълно единодушие от всички страни, участващи в инициативата. Декларацията обхваща това, което е постигнато, това, което се очаква да бъде постигнато, темата за бюджета и развитието на ицициативата за следващия период. В рамките на декларацията беше обсъдена и ситуацията в Украйна, посочи министърът.

Голяма част от страните, участващи в инициативата, са вече представени в бойната ни група, разположена в Ново село. Амбициите на България са батальонната група да прерасне в бригадно ниво, но за да се случи това е необходима подготовката на инфраструктурата. За съжаление, инфраструктирата, която е необходима, много трудно ще бъде изградена в кратки срокове, посочи Стоянов.

Вижте и

Той отбеляза, че тази година, за съжаление, срещата ще премине под знака на предизвикващите тревоги и смущения събития, развиващи се на територията на Украйна. „Оценяваме това като най-голямата заплаха за мира и глобалната сигурност след края на Втората световна война“, изтъкна Стоянов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре