Сега четете
Борисов върна еднолично машинния вот, докато партиите се боричкаха в пленарна зала заради отпадането му

Борисов върна еднолично машинния вот, докато партиите се боричкаха в пленарна зала заради отпадането му

След среднощното заседание на правната комисия в парламента, която реши да върне хартиените бюлетини, днес сагата продължи в пленарна зала.

ПП и ДБ предупредиха БСП, че няма да преговарят с нея за коалиция, ако подкрепят в зала спорните промени в Изборния кодекс (ИК). Това стана в съвместно изявление пред медиите в Народното събрание на двете формации. Преди това ПП напусна залата в знак на протест. На фона на течащото в парламента, Бойко Борисов даде пресконференция, на която еднолично отмени всичко, за което ГЕРБ бе гласувал предната нощ.

Още сутринта започна спорът в пленарната зала с декларация на ПГ на ПП, прочетена от председателя Андрей Гюров, срещу гласуваните снощи от правната комисия промени в ИК. Отговори му председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който настоя за наказания заради обида. От ПП напуснаха пленарната зала. Отмениха и насрочената за днес среща с ДПС за бюджета. Ръководствата на групите на „Продължаваме Промяната“ и ДБ се събраха в стаята на „Продължаваме Промяната“ за консултации.

След края им на брифинг в НС съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че в правна комисия снощи е било извършено предателство срещу честния вот на българските граждани. Реално, коментира той, „хартиената коалиция“ ГЕРБ-БСП-ДПС казаха на българите в България „ние ще решаваме вместо вас“, а на българите в чужбина – „не се интересуваме от вас“. БСП трябва да знае, че, ако тези решения се гласуват и в зала, ние няма да влизаме в коалиционни преговори с тях, независимо в кой мандат – те имат избор, решението е тяхно, предупреди Петков. Ако решат да подкрепят промените и в залата, те заявяват ясно на своите избиратели – „ние се връщаме трайно и обратно в статуквото, там, където цари задкулисието“, заяви съпредседателят на ПП.

Вижте и

Докато партиите се боричкаха в парламента, лидерът на ГЕРБ даде внезапна пресконференция в централата на партията, на която отмени повечето промени в Изборния кодекс, които правната комисия прие. Те бяха прокарани с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС. „Някои се опитват да ни пришиват към хартиената коалиция в НС. Ние победихме за пореден път с техния изборен Кодекс и техните машини за гласуване, и техния вътрешен министър. Пороците на машините, съмненията в тях от страна на всички партии, са ясни“, заяви лидерът на ГЕРБ. „Ние зор за хартиена бюлетина нямаме. Ние искаме справедливост и честност. Упрекът и молбата ми е да не бързат. Нищо не налага такъв драматизъм. Общественият съвет към ЦИК не само, че не трябва да бъде закрит (това се случи снощи), а напротив – удвоете го. Нека спорът да е там, помолете ЦИК да вкара още хора в този обществен съвет, за да има максимална прозрачност, и възможност на хората, които вярват в НПО, а не в ЦИК, да са сигурни. Предлагам да говорите с колегите – обърна се той към Десислава Атанасова и Томислав Дончев,  много разумно да направите всичко възможно да гарантирате 100% честността на тези машини“.

Борисов нареди също да се остави район „Чужбина“, който също бе премахнат в правна комисия. „Когато го вкараха на Разпети Петък преди, те не казаха от кои райони ще взимат депутати. Тези, които живеят и работят за чужди икономики ли, ще избират управлението тук? ДПС ще са най-облагодетелствани от този район, но щом ПП и колегите не разбират това, оставете района, и без това през няколко месеца харчим по 100 милиона за избори“, заяви Борисов.
„Попитайте и Христо Иванов дали дава гаранция за машините, ако дава – да го докаже. Нямаме повод да ни вкарват в тази хартиена коалиция. Ние сме обещали и на нашите избиратели да могат да гласуват с хартия, така че нека не ни присъединяват. До среднощ слушах дебатите в парламента. Сега този дебат се повдига, за да се избяга от спора за Маришкия басейн, покупките на газ, и пр.“, заключи Борисов. “ В никакъв случай колаборация с партиите на статуквото, ние трябва ясно да се определим, че сме част от реформистките сили“, добави и Томислав Дончев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре