Росен Христов: България трябва да намалява енергийните си мощности

Ако България намали енергийните си мощности до степен, в която не можем да покриваме разходите си, електроенергията не просто ще е скъпа, а няма да я има.

„Няма откъде да внесем електроенергия. Всички около нас внасят от нас“, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в отговор на актуален въпрос по време на днешното заседание на парламентарната Комисия по енергетика. По думите му страната ни не случайно е един от най-големите износители на електроенергия в Европа и най-големият в Югоизточна Европа. Според него дори има държави, които искат електроенергия от нас, но ние не можем да я произведем.

В момента има толкова високо търсене, че България не може да го задоволи и затова страната ни отказва да изнася електроенергия за Молдова и Северна Македония. Очаква се в най-скоро време и Украйна да поиска ток от нас. „Всички държави наоколо внасят от нас и този списък се очаква да расте“, заяви още Росен Христов.

Анализ на Министерството на енергетиката показва, че този недостиг на електроенергия в Югоизточна Европа ще се увеличава през следващите години. „Ще имаме сериозен проблем с енергийната сигурност, ако затворим мощности и се превърнем не в нетен износител“, добави министър Христов. Според него при евентуално аварийно изключване на която и да било мощност в зимния период, България няма да може да внесе ток от съседните държави, защото те внасят от нас.

Вижте и

Затова трябва да се подхожда много внимателно към въпроса за затваряне на мощности, подчерта служебният министър на енергетиката.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре