Сега четете
Петкова: Закриване на 40% от мощностите ни на въглища ще застраши националната ни сигурност

Петкова: Закриване на 40% от мощностите ни на въглища ще застраши националната ни сигурност

Закриването на 40% от мощностите ни на въглища би застрашило енергийната и национална сигурност на България. Това каза в студиото на „Здравей, България“ Теменужка Петкова, която е депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър. По думите й Европа иска до 2025 г. въглеродните емисии от производството на електрическа енергия у нас да бъдат намалени с 40%, а това няма как да стане, без да бъдат затворени мощности.

Във вторник в парламента се разрази скандал, при който по време на изказване на ГЕРБ съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков взе микрофона им. Повод станаха въглищните централи у нас и тяхното евентуално закриване. От Европейската комисия обаче уточниха, че ангажиментът не включва задължителното затваряне на централите.

„Този ангажимент, който те са поели и са предложили на ЕК и тя, разбира се, е приела, тук Европейската комисия няма абсолютно никаква вина за тази ситуация. Това е предложено от правителството тогава и е прието като подход от ЕК, но никъде не е казано как ще се случи това. Това е една много прибързана стъпка, която правителството на „Продължаваме Промяната” е предложило. Този вариант е нереалистичен”, смята бившият ресорен министър.

Вижте и

Петкова подчерта, че политиката, която правителствата на ГЕРБ са водили, е в посока, че такъв процес трябва да бъде плавен и да не застрашава енергийната сигурност на нито една държава членка на Съюза.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре