Сега четете
Мария и Магдалена Филатови: Всичко хубаво се постига с много труд, усилия, лишения, старание и преди всичко с много любов

Мария и Магдалена Филатови: Всичко хубаво се постига с много труд, усилия, лишения, старание и преди всичко с много любов

Познати като малката дуетна сензация от сцената на “Пирин фолк”, двете чаровни и атрактивни близначки се утвърдиха сред водещите изпълнители на македонски фолклор. Отличават се с много приятен и мек тембър на гласа, а пеето им в дует, звучи изключително красиво и въздействащо. Репертоарът им включва песни от всички фолкорни области. Освен българска народна музика, Мария и Магдалена Филатови изпълняват отлично и песни от други музикални стилове – поп и попфолк. Младите певици имат атрактивно сценично поведение и силен контакт с публиката, а това ги прави желани гости на всеки празник.

Награди

2003 – “Пирин фолк” – Награда на генералния спонсор за песента “Пирине, планино”.

2005 – “Македония фолк” – Награда за млади автори за песента ” Пирински войводки”.

Здравейте, скъпи читатели на Любословие! Много се радваме, че имаме възможността да споделим с вас специални за нас моменти и нови творчески проекти!

Последната ви песен е на поп-фолк основа „Рано Моя“ да разкажете нещо за нея?

 • Много сме щастливи да ви представим най-новата ни песен „Рано моя“. Тя е по музика и текст на едната от нас – Магдалена Филатова, а аранжиментът е на Мартин Биолчев. Създадохме тази песен с голямо вдъхновение и можем да кажем, че музиката и текстът се появиха почти едновременно. Още с раждането на мелодията се роди и текста. Посланието на песента е че истинската и неугасваща любов остава за цял живот в сърцето и никой и нищо, дори и времето не могат да я заличат. Почувствахме тази песен със сърцето си и сме много щастливи, че не спираме да получаваме многобройни поздравления за новия ни проект от фенове, приятели и колеги.

Вие сте стартирали вашата кариера със фолклорна музика и с те участвали много на фестивалът „Пирин Фолк имате награди разкажете за тях и за някой наградени песни?

 • Участвали сме на няколко международни фестивала като “Пирин фолк”, фестивала “Охридски трубадури” в Македония, гр. Охрид, “Македония фолк.” За първи път на фестивала „Пирин фолк“ се явихме с авторската песен по музика на Димитър Динев и текст на нашия брат Богдан Филатов „Два се рода сродяват“. Това беше една от първите ни изяви на голямата сцена. А песента „Два се рода сродяват“ е особено специална за нас, тъй като е посветена на нашите родители. В текста се разказва как героинята очаква сватовете, които идват от другата страна на Пирина, точно както майка ни е посрещнала баща ни. С песента „Пирине планино“, по наша музика и текст на Катя Ерменкова спечелихме наградата на генералния спонсор на фестивала “Пирин фолк”. На сцената на “Пирин фолк” сме участвали с още две наши авторски песни – „Лазарки“ и „Пиринска сянка“. На фестивала “Македония фолк” ни бе присъдена наградата за млад автор с друга наша авторска песен със заглавие „Пирински воеводки“.

Първоначално ви продуцира друга компания и вашата песен „Два се рода сродяват „на фолклорна основа се разпространява от друга медия ,защо решихте да се преместите във Пайнер?

 • С музикалната компания, която разпространи песента „Два се рода сродяват“ не сме имали договорни отношения. Те издадоха песента ни в диск включващ песните от фестивала „Пирин фолк“. Насочихме се към музикална компания Пайнер, тъй като предлагат необходимата подкрепа и поле за изява на всеки млад артист.

Имате,няколко издадени албума кажете за тях  нещо ?

Имаме издадени 4 самостоятелни албума. Първият, със заглавие „Залюбих мамо“ го записахме, когато бяхме деца. Албумът много се хареса и в момента продължава да се търси. За кратко време стана популярен сред почитателите на фолклорната музика. Съдържа най-вече песни от пиринската фолклорна област и няколко македонски. Всички песни в “Залюбих мамо” са аранжирани от Димитър Динев. След това, следва албумът “Пиринска хубост”. В него влизат 14 песни, от които една авторска – „Пиринска сянка“. За следващият ни албум “Изгряла е месечинка” записахме за първи път в нашата кариера песен от друга фолклорна област на България. Това е добруджанската мелодия “Изгряла е месечинка”, която даде и заглавието на албума. Най – новият ни албум е със заглавие “Два се рода сродяват”. В него са включени популярни македонски народни песни, както и някои авторски. В този проект особено изпъкват “Твойте очи, Лено мори” и авторската “Два се рода сродяват”. В него влизат популярната народна песен от репертоара на Любка Рондова „Заспало моме“, македонската народна песен „Тодорка войвода”, авторската песен по музика на сестри Филатови „Пирине планино“ и песента „Искам те“, по музика и текст на Иван Бояджийски.

От много дълго време правите песни и в поп-фолка имате няколко песни защо решихте така?

 • Освен фолклорната музика, специално място в нашето сърце винаги е имал и поп-фолка. Първата ни поп-фолк песен е със заглавие „Довиждане любов“. Музиката е на македонския хитмейкър Роберт Саздов, а текстът е на нашия брат Богдан Филатов. Освен с хубавата си мелодия, тази песен направи особено силно впечатление на меломаните и с видеоклипа си, в което взеха участие над 50 моториста. Особено специална за нас е авторската ни поп-фолк баладата „За една любов“, която още с появата си спечели сърцата на феновете на поп-фолка. Това е една от най-харесваните ни песни и винаги е част от сценичните ни изяви. Най-новите ни поп-фолк песни, „Кой си ти“ и „Рано моя“ също станаха неделима част от концертната ни програма и сме много щастливи от многобройните поздрави и положителни отзиви, които получаваме за тях.

Имате дуети с ваши колеги като Борис Дали Николай Славеев ще имали и други дуети?

 • С Борис Дали имаме записани и заснети две дуетни песни, а с Николай Славеев една – „Ах, любов“. Да, обмисляме и други колаборации с наши колеги, но трябва да дойде точната песен и точният момент за това.

Какво обичате да правите в свободното си време ?

 • През свободното си време свирим на пиано, четем книги , гледаме филми. Занимавали сме се известно време със спортни танци. Обичаме и да ходим на екскурзии в планината, намираме време и за излизане с приятели и за купони.

Много сте красиви сигурно си имате ухажори ,или сте свободни?

 • Е, разбира се, няма да отричаме, че имаме ухажори. Всяка жена се радва на внимание и признание за качествата й. Но честно казано в момента сме се отдали на музиката. Имаме много ангажименти и наистина не сме готови за сериозна връзка.

Има много изпълнители ,които пеят народни песни и не са фолклорни изпълнители какво мислите за това?

 • Според нас всеки талантлив български музикант трябва да изпълнява и български фолклор. Той е неделима част от нашето самосъзнание и трябва да пребъде във вековете и да се разпространява сред новите поколения, за да го обикнат и да го предават напред във времето.

Трудно ли е без спонсор ,или продуцент за нови песни ?

Вижте и

 • По принцип няма лесни неща. Всичко хубаво се постига с много труд, усилия, лишения, старание и преди всичко с много любов. Тайната се крие в думичката любов. Когато го има желанието, трудностите се преодоляват и нещата се получават.

Доволни ли сте до сега от постигнатото до тук?

 • Ако човек признае пред себе си, че е доволен от постигнатото до момента, то значи, че няма какво повече да покаже от себе си. Според нас именно стремежът за търсене на новото, трудното, недостижимото дърпа артиста нагоре и спомага за творческто му изграждане.

Къде могат да ви виждат вашите почитатели ,като участия?

 • Имаме покани за празнични събития от различен характер. Най-често сме гости на празнични концерти в българските градове и села, събори, фестивали, празнични фиести, панаири. Имаме участия в увеселителни заведения, хотели, както и на частни партита – сватби, кръщенета, рождени дни и други специални поводи.

С кой колеги поддържате добри отношения?

 • С много наши колеги поддържаме близки и приятелски отношения, но по-добре да не споменаваме имена, за да не пропуснем някой.
 •  Според нас приятелството между колеги в музикалния бранш е възможно, тъй като музикантите сме хора с големи сърца.

Скоро ще имали нов проект и какъв ще е ?

Да, работим по нов поп-фолк проект и се надяваме възможно най-скоро да го представим на феновете.

Никола Тодоров

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре