Сега четете
Липсват повече лекарства, отколкото МЗ обяви

Липсват повече лекарства, отколкото МЗ обяви

Лекарствата, които липсват в аптечната мрежа, са много повече от броя, обявен от здравното министерство след направената проверка. Това заяви по БНТ председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов.

Вчера здравният министър д-р Асен Меджидиев съобщи, че в мрежата липсват 9 лекарства, а при други 82 е установен недостиг, заради което са поставени в забранителния списък за износ. В списъка на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), включени в Позитивния лекарствен списък, попадат автоматично всички медикаменти, чиято наличност по складовете падне под 65%.

Николай Костов опроверга и друго твърдение на министъра от брифинга в сряда – че няма задържане на медикаменти в складовете на едро. По думите му задържане на дефицитни лекарства от някои дистрибутори има. „Целта на това задържане е да се заобиколи СЕСПА. Тоест, ако лекарството е влязло като дефицитно, след задържането в склада наличностите му се вдигат и впоследствие това лекарство излиза от забранителния списък и се изнася“, заяви Костов.

Вижте и

За да се проследяват по-добре лекарствата, специализираната електронна система ще се свърже със специален код, който производителите на всяко лекарство са длъжни да вписват. Вече има и електронно приложение, разработено от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата, с което всеки пациент може да провери каква е пределната цена на конкретно лекарство и какъв е съставът му.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре