Сега четете
Заради драмата с изчезналия Сашко: Предлагат проследяващи устройства за децата със специални потребности

Заради драмата с изчезналия Сашко: Предлагат проследяващи устройства за децата със специални потребности

Проследяващи устройства за децата със СОП обмислят в Столичния общински съвет след драмата, която се разигра около търсенето на изчезналия Сашко, който е с аутизъм. Предложението огласи на фейсбук страницата си директорът на 119 СУ Диян Стаматов, който е и общински съветник от ГЕРБ. Ето какво написа той:

„Изчезването на дете е най-големият кошмар за всеки родител, но и сериозен обществен проблем. Всички се молим Сашко от Перник да се бъде намерен бързо и в добро състояние, но подобен случай категорично не трябва да се повтаря. Ето защо ще предложим на Столичния общински съвет да предоставим проследяващи устройства за деца и младежи със специални образователни потребности (СОП). В тази категория попадат деца от аутистичния спектър, с емоционални и поведенчески разстройства, с комуникативни нарушения и други.

рез април тази година приехме пилотен проект за предоставяне напълно безплатно на такива устройства на хора с деменция и Алцхаймер. Инициативата вече работи успешно и се ползва от 15 семейства за техните възрастни близки. Всички разходи, включително за месечните такси към мобилния оператор, се поемат от общината.

Нашата идея с председателя на СОС г-н Георги Георгиев и с колегите д-р Антон Койчев , Малина Едрева/Malina Edreva , Veselin Milev , Милка Христова и Карлос Контрера е да предоставим възможност и на децата и младежите със СОП да получат безплатно устройство, за да осигурим повече безопасност за тях и повече спокойствие за техните родители. Надявам се, че инициативата ни ще доведе до максимално бързо намиране на децата при отдалечаване от обичайната им среда.“

Вижте и

Темата за децата с аутизъм и неразбирането на техния проблем се обсъжда широко в последните дни. Родители на такова дете споделиха, че детска градина отказала да го запише, „за да не зарази другите деца“. Родителите са принуждавани от директори да им търсят социални асистенти в училище, въпреки че по закон няма такова изискване. Училища също масово отказват да запишат деца с подобен проблем.

Стела Стоянова, Любословие.БГ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре