Сега четете
Държавите от Западните Балкани остават ключови стратегически партньори за България

Държавите от Западните Балкани остават ключови стратегически партньори за България

Държавите от Западните Балкани остават ключови стратегически партньори за България. Ние трябва да направим всичко възможно, за да се възползваме от това партньорство. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на участието си  в 16-та годишна работна среща на министрите на земеделието от Югоизточна Европа, която се проведе в Черна гора. Той допълни, че този форум е добра възможност да се обсъдят редица теми в областта на земеделието и да се обединят усилията за съвместна работа.

Аграрният заместник-министър посочи, че в световен мащаб пазарът се насочва към зелените технологии и новите бизнес модели, а зелените политики променят икономическата конюнктура. „Зеленият преход предлага значителни възможности за Западните Балкани – включително по-тясна интеграция в европейските вериги за създаване на стойност и достъп до значителни ресурси на ЕС“, каза заместник-министър Събев. И подчерта, че значението на Зеления дневен ред за региона е в пълно съответствие с водещите усилия на ЕС в борбата с изменението на климата, опазването на околната среда и отключването на икономическия потенциал на зелената, нисковъглеродна и кръгова икономика в региона.

„Селското стопанство е изключително важен сектор за икономиката в световен мащаб и стратегическото му значение непрекъснато нараства. Живеем във време, наситено с редица глобални кризи, които оказват пряко влияние върху земеделския сектор. Всички те излагат продоволствената сигурност на риск, като прекъсват веригата на доставки и повишават значително цените“, каза заместник-министърът. Като акцентира върху това, че съвременният земеделски отрасъл е мултидисциплинарен и изисква действия за постигане на растеж, компенсиране на кризите и предотвратяване на последиците от тях. „Днес, повече от всякога, трябва да се стремим към устойчивост на сектора, спазвайки баланса между неговите социални, икономически и екологични аспекти“, категоричен бе Георги Събев.

Българският заместник-министър поясни, че освен гореспоменатите фактори   трябва да се съсредоточим върху устойчивите хранителни системи, безопасността на храните и сигурността на прехраната, предвид нарастващите цени на суровините и енергията. „Всичко това формира трите аспекта за постигането на устойчивост – екологичен, икономически и социален“, уточни Събев.

Вижте и

В заключение заместник-министърът поясни, че за да се използват възможностите за укрепване на сътрудничество между държавните институции на всички страни, е необходимо да засилим диалога и да разширим контактите между представителите на бизнеса. „България е готова да сподели своя опит, натрупан в предприсъединителния период и да подкрепи усилията на страните от региона“, обобщи заместник-министър Георги Събев.

В рамките на посещението си заместник-министър Събев разговоря с министъра на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония за възможностите за съвместна защита на храни с традиционно специфичен характер за двете държави. „Такъв продукт може да бъде например айварът, за който има писмени доказателства и у нас и в Северна Македония. Такива защити по европейските схеми за качество вече са направени от няколко страни с общи граници и продукти като Словакия и Чехия, Полша и Литва, както и Хърватия и Словения” поясни пред своя колега заместник-министър Събев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре