Сега четете
Валят оставки в Народния – тръгва си и Явор Гърдев

Валят оставки в Народния – тръгва си и Явор Гърдев

Скандалите в Народния театър предизвикаха още една оставка. След драматурга Захари Карабашлиев напускаи Явор Гърдев, който е щатен режисьор на Народния театър, съобщи самият той пред bTV.

Гърдев уточни, че тя е депозирана в администрацията преди дни заедно с тази на писателя Захари Карабашлиев, но е с отложено действие, тъй като му предстои важна премиера. Това е „Великденско вино“ по Константин Илиев, чиeто първо представление пред публика е на 30 ноември. Оставката влиза в сила от деня след премиерата, каза Явор Гърдев.

В интервюто си пред bTV той уточни, че Захари Карабашлиев не е член на партия, макар преди години да е бил сред основателите на „Да, България“. Гърдев обаче изтъкна, че в контекста на скандала трябва да се направи разлика между съмишленици и активисти на партии. Както и евентуално да се разпише юридически, че активисти на политически сили не могат да заемат длъжности в културния институт, за да се избегнат в бъдеще проблеми като този с назначението на Кръстева.

„Заплатите са нещо много хубаво, но в театъра има напрежение“, каза той. Гърдев допълни, че не подава оставка в знак на протест срещу директора Васил Василев, който вече е направил много хубави неща за първата ни сцена, а като реакция към токсичната в момента работна среда, която трябва да бъде преодоляна в интерес на театъра.

Вижте и

Скандалът в Народния театър „Иван Вазов“ започна на 29 октомври, когато след представление на „Хъшове“ главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на кабинета и изкърти табелката с името на Велислава Кръстева – завеждащ „Връзки с обществеността“ в театъра от лятото насам, а преди това дългогодишен пиар на ДПС. Конкретният повод за гнева му бе видео от изборите на 2 октомври, в което тя придружава Доган до избирателната секция.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре