Сега четете
Австралия реабилитира Джокович

Австралия реабилитира Джокович

Пътят към завръщането на 9-кратния шампион Новак Джокович на Australian Open е открит, след като австралийското правителство отмени 3-годишната забрана за издаване на виза на сръбския тенисист. Бившият №1 в света беше арестуван в Мелбърн в началото на януари и десетина дни по-късно беше депортиран в резултат на отказа си да се ваксинира срещу коронавируса.

По онова време страната беше наричана „Крепост Австралия“ заради едни от най-строгите мерки, прилагани срещу пандемията от COVID-19 в световен мащаб. Когато Джокович пристигна на Зеления континент, дневните случаи нарастваха главоломно и местните правила изискваха всеки, който влиза на територията, да бъде ваксиниран или да има валидно медицинско разрешително.

Властите установиха, че сърбинът не отговаря на тези условия, тогавашният имиграционен министър Алекс Хоук анулира визата му и той автоматично получи забрана да посещава Австралия до 2025 г. Това решение беше отменено днес от настоящия ресорен министър Андрю Джайлс, който встъпи в длъжност през май като част от кабинета на новия премиер Антъни Албънизи.

Още вчера президентът на Тенис Австралия и турнирен директор на АО Лрейг Тайли изрази увереност, че Джокович ще играе в Мелбърн през януари 2023 г.

„Знам, че Новак иска да дойде и отново да се състезава тук. Той обича Австралия и това е мястото, донесло му най-много успехи“, заяви Тайли във вторник.

21-кратният шампион в Големия шлем (по онова време носител на 20 титли) твърдеше, че е заминал за Австралия с изрядни медицински документи. Само че още при пристигането си на летището в Мелбърн на 5 януари той бе задържан и разпитван от граничните власти, а визата му беше анулирана още на следващата сутрин.

Вижте и

Джокович беше отведен в хотел за принудително настаняване на нелегални мигранти, където остана, докато адвокатите му обжалваха решението в съда. Първоначално то бе отменено, но впоследствие министър Хоук се възползва от едноличното си право да наложи забрана на сръбския тенисист, позовавайки се на „обществения интерес“.

В съдебните документи министърът се обоснова, посочвайки, че Джокович е „възприеман от някои като талисман на общност с антиваксинационни настроения“ и неговото присъствие в страната може да доведе до „граждански размирици“. Мнозина в Австралия приветстваха решението на правителството, но то предизвика също и много протести по света, най-вече в Сърбия.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре