Сега четете
EVN и Енерго-Про карат фирмите да плащат авансово ток

EVN и Енерго-Про карат фирмите да плащат авансово ток

С авансови сметки за ток сурвакаха фирмите двете електроснабдителни дружества EVN и Енерго-Про, които доставят ток в Североизточна и Южна България.

Техните небитови клиенти са неприятно сюрпризирани от по-големите сметки, които трябва да платят през ноември. Освен сметката за потребеното количество електроенергия за последните 30 дни, те са получили и втора фактура със сума почти колкото другата.
„На едната фактура пише изгорените киловати и сметката, която трябва да платя. На втората фактура няма никакви киловати. Просто пише „етапно плащане“ за месец ноември, като искат да предплатя 50%“, разказа пред БНТ собственичка на книжарница в Брестник.
Оказва се, че от ноември двете електроснабдителни дружества са променили схемата на плащане за своите небитови потребители – фирми, училища, детски градини, болници, общински структури и др. От тях двете дружества вече изискват да плащат авансово тока, който потребяват през текущия месец, а не само този, който е консумиран за изминалия месец.

Причината за промяната са ликвидни проблеми заради високите цени на електроенергията, която дружеството купува почасово от борсата, но клиентите им плащали около 40 дни по-късно, обясняват от EVN. Авансовото плащане за тока е гаранция, че доставчикът ще може да закупи и осигури необходимите количества през текущия месец, казват от дружеството.

На сайта на EVN е описано, че от ноември небитовите потребители ще получават две фактури. Едната е месечна, която както и досега ще отразява потребената от клиентите електрическа енергия през предходния месец, включваща съответните държавни компенсации, и която се издава в последния ден на месеца. Втората е етапна фактура, която ще е 50% от стойността на месечната фактура, но преди компенсации и други приспадания. Това на практика означава, че клиентите ще платят през ноември авансово доста по-голяма сметка от половината сума, която дължат за потребената вече енергия, защото тя е намалена с компенсациите. След ноември фактурите вече няма да са толкова високи, успокояват от дружеството.

Вижте и

От Комисията за енергийно и водно регулиране не са били предварително запознати с промяната в схемата за плащане.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре