Сега четете
Отбелязваме 141 години от смъртта на майстор Колю Фичето

Отбелязваме 141 години от смъртта на майстор Колю Фичето

Община Дряново ще отбележи 141 години от смъртта на майстор Колю Фичето, съобщиха от местната администрация. На 15 ноември от 9:30 часа ще бъде отслужена заупокойна молитва в храм „Свети Никола“ в града, по-късно ще бъдат поднесени цветя на паметника на Първомайстора пред сградата на Историческия музей, а от 10:30 часа ще бъдат поднесени цветя на гроба му в парк „Дружба“ във Велико Търново.

„Нека и тази година почетем паметта на големия дряновски строител“, призоваха от Община Дряново.

Майстор Никола Фичев е роден през 1800 година в Дряново. Оставил е след себе си много архитектурни обекти, мостове, обществени сгради и църкви, които се ползват и до днес. Той е сред малцината светли личности, които имат огромно всенародно признание – човек, който продължава да обединява и вдъхновява, споделят дряновци.

Родният град на майстор Колю Фичето има музей, носещ неговото име, открит през 1969 година. Институцията се помещава в специално построена сграда – един от малкото случаи, в които за музей не се използва стара постройка. Пред музея има паметник на майстора, създадена от Борис Гондов.

Вижте и

Колю Фичето умира във Велико Търново на 15 ноември, а тленните му останки почиват в парк „Дружба“ във Велико Търново. Неговото име носи морски нос в Антарктика, образът му е изобразен на банкнотата от 2000 лева, емисия 1996 година.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре