Сега четете
На грипа му е рано, но подвариант на Омикрон ще причини Ковид вълна през декември

На грипа му е рано, но подвариант на Омикрон ще причини Ковид вълна през декември

Увеличава се заболеваемостта от вируси при учениците, а най-чести са острите респираторни вирусни инфекции на горните и долните дихателни пътища, обясняват специалистите. Сега върлува есенен вирус със силна кашлица, хрема и възпаления на ушите.

„Не е само сред учениците, а и сред една голяма част от децата в детските градини и яслите. Нормално е за този сезон, това го наблюдаваме всяка есен. Със застудяването, с това, че се събираме в затворени помещения и не проветряваме достатъчно увеличаваме шанса за предаване на вируси помежду си, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на „България сутрин“.

Тя отбеляза, че са няколко основните групи вируси – аденовируси, респираторно-синцитиални, парагрипни и риновируси, като най-леко протичащите са риновирусите, които са предимно при по-малките деца. Те протичат с възпаление на горни дихателни пътища, ринит и хрема.

Вижте и

Христова посочи, че по-сериозно протичащ е респираторно-синцитиалният вирус, който особено при деца до 3 години и при възрастни над 65 години може да причини много сериозни възпаления на долните дихателни пътища – бронхити, бронхиолити, пневмонии. По-голяма е опасността при хора с придружаващи и хронични заболявания, когато имунитетът е отслабен.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре