Сега четете
В СВЕТА ИМА 63 МОРЕТА И 5 ОКЕАНА

В СВЕТА ИМА 63 МОРЕТА И 5 ОКЕАНА

Най-чистото море е морето на Уедел, което измива бреговете на Антарктида. Най-дълбокото море е Филипинско море, максималната му дълбочина е 10265 метра. И Саргасово море заема най-голямата площ от всички морета на земята. Освен това Саргасово море е единственото, което се намира в средата на океана. Най-малкото море по площ е Бяло море. Най-топлото море е Червено море. Нито една река не се влива в Червено море.

Морската вода съдържа такова количество сол, че ако се извлече, би било възможно да покрие цялата земя и слой с дебелина много метри. Морските вълни могат да достигнат височина до четиридесет метра. Негодните вълни са особено опасни за корабите. Най-студеното море в света е Източносибирското.

Най-плиткото море е Азовско море, дълбочината му никъде не надвишава тринадесет метра и половина. От всички морета именно Средиземно море измива най-голям брой държави. На морското дъно има горещи гейзери, които бълват вода, загрята до 300-400 градуса по Целзий, но водата не кипи заради чудовищния натиск.

Моретата и океаните съдържат 99% от цялото жизнено пространство на Земята. Синият кит е най-голямото живо същество на земята, сърцето му е сравнимо по размер с кола. Животът за първи път възниква в морето. Морският лед, ако се разтопи, е годен за пиене, ще бъде само леко солен.

Моретата и океаните покриват 71 процента от повърхността на планетата и съдържат 99 процента от водните й запаси. Най-дългата планинска верига на земята е под водата. Това е хребетът на Средния океан, дълъг повече от 50 хиляди километра, той обгражда цялата планета.

Вижте и

Морската вода съдържа около 20 милиона тона злато, разтворено в нея. Средната температура на световния океан е +3,5 по Целзий. 75 процента от най-големите градове в света са на брега. 80 процента от населението на света живее на разстояние не повече от сто километра от брега на морето или океана. Някога територията, заета от Средиземно море, е била суша, но след това, поради повишаването на нивото на Световния океан, водите на Атлантическия океан се изливат тук през Гибралтарския проток.

Най-големите постоянно съществуващи водовъртежи са Сцила и Харибда, както и Маелстрьом. Северно море и Балтийско море не се смесват поради различната плътност на водата в тях. Повърхността на Марс е по-добре проучена от океанското дъно на Земята. Под Азия има огромен подземен океан. По морското дъно текат и реки. Те се състоят от пластова вода и не се смесват с морска вода.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре