Сега четете
Утре планетата очаква 8-милиардния си жител

Утре планетата очаква 8-милиардния си жител

На 15 ноември 2022 г. човечеството ще достигне 8 млрд. души. До този исторически момент остават по-малко от 24 часа и ООН вече отброява последните часове. Макар че това едва ли е най-добрата новина за пренаселената ни планета.

До 2050 г. над половината от прираста в населението на планетата ще се дължи на осем държави – Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Нигерия, Пакистан, Филипините, Танзания и Индия. В един момент на 2023 г. Индия ще задмине Китай и ще заеме първото място с най-многолюдно население на света.

В момента Индия е малко над 1,39 млрд. души – четири пъти повече от САЩ. В Китай живеят 1,41 млрд. Но всеки ден в Индия се раждат 86 000 бебета, докато в Китай са 49 400. Така Индия ще стане държавата с най-голямо население на планетата догодина, а през 2060 г. ще е 1,65 млрд. души.

Смята се, че след осеммилиардния жител прирастът на Земята ще се забави в сравнение с предходния период. За последния милиард ни трябваха 12 години, докато следващият ще отнеме 15 години – до 2037 г.

Вижте и

Проблемът е, че още отсега 800 милиона души (всеки десети!) са системно недохранени, има сериозен недостиг на чиста питейна вода и не се знае как ще се отрази на човечеството започващата сега енергийна криза. Увеличението на населението по прогноза на експерти ще бъде свързано и с увеличен мигрантски натиск, тъй като високият прираст най-често е в райони с недобра инфраструктура.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре