Сега четете
„Промяната“ започват разговори за Бюджет 2023 с три партии

„Промяната“ започват разговори за Бюджет 2023 с три партии

Партия „Продължаваме промяната“ започва публични разговори с „Възраждане“, ДПС и „Български възход“ във връзка с Бюджет 2023, посочиха от пресцентъра на ПП.

Срещите ще се проведат последователно. На 15 ноември от 16:00 ч. ПП ще разговаря с „Възраждане“ в Огледалната зала на Народно събрание. На 16 ноември от 11:30 ч. е срещата с ДПС в зала Запад. А от 13:00 ч. същия ден е разговорът с „Български възход“, отново в зала Запад на парламента.

През уикенда пък политици от ПП, ДБ и формацията на Борисов обсъждаха в публичното пространство идея за правителство на малцинството, което ще разчита на гласовете на ГЕРБ, но без коалиция и участие на ГЕРБ.  Даниел Лорер отново заяви пред БНР, че коалиция с ГЕРБ няма да бъде правена и опитът на партията на Борисов да направи кабинет с първия мандат ще се провали. Но при втория, който ще отиде в ПП, нещата стоят различно. „Моментът за пречистване на ГЕРБ ще бъде втория мандат на „Продължаваме промяната“. Успехът на втория мандат зависи от отношението на ПГ на ГЕРБ. Ние няма да търсим никаква форма на коалиционно споразумение с тях, това ще е едно правителство на малцинството. Но много ясно ще изложим онези политики, които искаме това правителство да отстоява. Въпросът за ГЕРБ ще бъде дали да подкрепят едно правителство с реформистка програма, която се движи по Плана за възстановяване, да продължава и със съдебна реформа. Или да го бойкотират, хвърляйки страната в политическата лотария на третия мандат“, каза той.

Нещо подобно лансира и Атанас Атанасов (ДБ). „Аз лично и ръководството на партията, която представлявам – „Демократи за силна България“, смятаме, че с втория мандат на „Продължаваме промяната“ можем да съставим правителство на малцинството с подкрепа от ГЕРБ. Държавата се нуждае от политическа стабилност. Имаме да решаваме изключително много кризи и проблеми“, каза той.

Вижте и

Росен Желязков от ГЕРБ пък заяви „По-осезаема е възможността за конструктивно поведение и редовен кабинет в рамките на този парламент. Преди година се говореше, че ГЕРБ не трябва да е във властта, а сега се казва, че трябва да поеме отговорност. Ние ясно заявяваме, че трябва да има редовно правителство и ще работим за това, дори да не участваме в него. Широката парламентарна подкрепа е въпрос на политическа отговорност. Следващият редовен кабинет трябва да има програма с ясен хоризонт на действие и той трябва да е поне до следващите местни избори. Когато получим мандата, ще проведем разговори с всички около програмен формат. Ако не получим подкрепа от ПП и БСП, тогава възможността да не се стигне до гласуване в зала не е малка. Отиваме на втори мандат, където ние няма да дадем нашата подкрепа. Политическата логика обаче диктува да не казваме „никога“. Ако ПП балансират своите виждания в политически аспект към ГЕРБ и по отношение на публичните финанси, може да говорим за подкрепа на правителство с втория мандат. Стават чудеса, особено преди Коледа“, каза Желязков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре