Сега четете
Готвят поскъпване на „Гражданска отговорност“

Готвят поскъпване на „Гражданска отговорност“

Комисията за финансов надзор готви поскъпване на задължителната за шофьорите застраховка „Гражданска отговорност“.

Държавният регулатор предлага покачване на вноските, които застрахователите начисляват в полиците на своите клиенти и превеждат в два фонда, управлявани от КФН – Фонда за незастраховани МПС“ и  „Обезпечителен фонд“. Проектът за повишението е пуснат за обществено обсъждане, съобщи Expert.bg.

Първият фонд изплаща обезщетения на пострадали в катастрофа, когато виновният автомобил е изчезнал или е без застраховка „Гражданска отговорност“. В момента вноската е 10.50 лв., а комисията предлага увеличение с 3 лева до 12.50. Вторият фонд, към който отиват отчисления от всяка полица „Гражданска отговорност“, е „Обезпечителният“. Този фонд изплаща обезщетения на пострадали при пътна злополука, ако колата, която ги е блъснала, е застрахована, но застрахователната компания не може да плати (заради фалит). КФН смята, че вноската, която сега е 2.50 лв., трябва да се повиши с левче до 3.50 лв.

И в двата случая държавният регулатор не посочва мотиви за исканото вдигане на вноските с общо 3 лева за полица, което трябва да влезе в сила догодина.

Вижте и

На пръв поглед увеличението не е драстично,  но то означава, че собствениците на автомобили – фирми и граждани, ще трябва да платят за година общо с над 11 млн. лева повече за „Гражданска отговорност“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре