Сега четете
Микеле Плачидо идва в София

Микеле Плачидо идва в София

В поредното издание на Киномания ценителите ще се насладят на италианския филм „Сянката на Караваджо“ – на 19 ноември в зала едно на НДК, само дни след след световната му премиера. За гала прожекцията в България пристига неговият режисьор, съсценарист и изпълнител на една от главните роли – Микеле Плачидо. Славният инспектор Корадо Катани от култовия сериал „Октопод“ ще представи лентата, ще има и среща с публиката. Прочутият кинаджия беше за последно у нас точно преди 20 години – за снимките на сериала “Сорая”.

„Сянката на Караваджо“ се завъртя за първи път на международния кинофестивал в Рим извън конкурса и беше посрещнат с аплаузи от зрителите и от критиците. Действието се развива през 1600 година в Италия, където Микеланджело Мериси – Караваджо е брилянтен художник и бунтар срещу догмите на църквата, които налагат как точно да бъдат изобразявани религиозните сюжети. След като научава, че Караваджо използва проститутки, крадци и скитници като модели за своите картини, Папата разпорежда на свой агент, известен като Сянката, да разследва твореца. Така ще стане ясно дали Караваджо заслужава помилване за убийството на свой съперник в любовта. Именно през погледа на агента е описана личността на живописеца.

Микеле Плачидо разкрива дълбоката, противоречива и измъчена душа на великия италиански художник, живял в края на XVI и началото на XVII век. Бурният и провокативен живот на гениалния творец за първи път е пренесен на екрана по толкова зрелищен и дълбок начин.

Вижте и

„В основата е реалната съдба на великия художник, чийто живот е белязан с множество черни петна. И до днес не знаем как и къде е умрял. Има архиви за последните дни от живота му – той е получил помилване от папата, защото е бил обвинен в убийство и осъден на смърт, заради което бяга от Рим. Заедно с Караваджо изчезват и картините, донесени от него в столицата като благодарност за помилването. Не се знае какво се е случило с тялото му. Има предположения и ние излизаме със собствена версия“, разказва Микеле Плачидо. В ролята на Караваджо е Рикардо Скамарчо, който си партнира с Микеле Плачидо, Луи Гарел, Изабел Юпер, Лолита Шама, роденият в Пловдив Мони Овадия.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре