Сега четете
Демократическата партия в САЩ запази контрола над Сената след ключова победа в Невада

Демократическата партия в САЩ запази контрола над Сената след ключова победа в Невада

Снимка CNN

Демократическата партия в САЩ запази контрола над Сената след ключова победа в Невада. Резултатите от щата се забавиха заради броенето на гласове по пощата. Тази нощ стана ясно, че Катрин Кортес Масто печели пред републиканеца Адам Лаксолт – бивш главен прокурор на щата, подкрепян от Доналд Тръмп.

С победата в Невада Демократите си осигуряват 50 места в 100-местната Горна камара на Конгреса. Това им гарантира мнозинство, тъй като при паритет с глас участва вицепрезидентът, който е демократ. Такава беше ситуацията и до междинните избори, като 51-вият глас за демократите идваше от Камала Харис. За момента Републиканците имат 49 места. Последният сенаторски пост ще се попълни през декември след балотаж в Джорджия, но на практика вече няма значение при кого ще отиде – дори да е за Републиканците, това не застрашава мнозинството на Демократите.

Запазването на контрола над Сената затвърждава изненадата на тези избори със силното представяне на Демократите при прогнозирана голяма червена вълна за Републиканците. В няколко ключови района изборите бяха загубени от кандидати, подкрепяни от Тръмп, което наложи изводи, че ерата Тръмп в Републиканската партия върви към своя край. Коментатори сочат и очевидното подценяване на ефекта от забраната на абортите.

Вижте и

Победата в Сената опроверга и дългогодишната традиция в САЩ управляващата партия да се представя лошо на междинните избори заради негативите на управлението. Тя се коментира като силна подкрепа за президента Джо Байдън.

Броенето на гласовете за Камарата на представителите продължава. Към момента разпределението на местата е 211 за Републиканците и 204 за Демократите. Там победа за Демократите изглежда твърде невероятна, но Републиканците не успяха да сбъднат прогнозите за силно преимущество.
Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре