Сега четете
Даниел Лорер се надява покрай втория мандат партията на Борисов „да се пречисти“

Даниел Лорер се надява покрай втория мандат партията на Борисов „да се пречисти“

Правителство на малцинството, което ще разчита на гласовете на ГЕРБ, но без коалиция и участие на ГЕРБ – тази хипотеза за конструкцията на българската власт обсъждаха напоително през уикенда политици от ПП, ДБ и формацията на Борисов. Не е ясно ще се сбъдне ли тя, но пък става все по-вероятна. Официалните и неофициалните преговори ще продължат да текат в следващите дни.

Даниел Лорер от ПП повтори старото заклинание, че коалиция с ГЕРБ няма да бъде правена. И че опитът на партията на Борисов да направи кабинет с първия мандат ще се провали. Но при втория, който ще отиде в ПП, нещата стоят различно. „Моментът за пречистване на ГЕРБ ще бъде втория мандат на „Продължаваме промяната“. Успехът на втория мандат зависи от отношението на ПГ на ГЕРБ. Ние няма да търсим никаква форма на коалиционно споразумение с тях, това ще е едно правителство на малцинството. Но много ясно ще изложим онези политики, които искаме това правителство да отстоява. Въпросът за ГЕРБ ще бъде дали да подкрепят едно правителство с реформистка програма, която се движи по Плана за възстановяване, да продължава и със съдебна реформа. Или да го бойкотират, хвърляйки страната в политическата лотария на третия мандат“, каза той.

Нещо подобно лансира и Атанас Атанасов (ДБ). „Аз лично и ръководството на партията, която представлявам – „Демократи за силна България“, смятаме, че с втория мандат на „Продължаваме промяната“ можем да съставим правителство на малцинството с подкрепа от ГЕРБ. Държавата се нуждае от политическа стабилност. Имаме да решаваме изключително много кризи и проблеми“, каза той:

Съпартиецът на Атанасов – евродепутатът Радан Кънев, подкрепи (link is external)хипотезата, като очерта т.нар. атлантическа коалиця: „Кабинет с втория мандат на „Продължаваме промяната“ или с трети мандат на „Демократична България“ – с ясна реформаторска програма и с намерена формула за подкрепа от ГЕРБ, може да бъде изключително успешен, стига да не бъде свален на третия или шестия месец. Такъв кабинет може да консолидира външнополитическа позиция на България, позицията в ЕС и в НАТО – по начин, който не е постиган от десетилетия насам. Това е изключително важно и за националната ни сигурност, и за икономическия просперитет, и за ролята ни в ЕС, която досега винаги е била плаха и пасивна. Такова правителство би могло да реализира умна финансово-икономическа политика, да задържи тренда на изпреварващ спрямо еврозоната икономически растеж, да подпомогне българската индустрия“.

Вижте и

А Росен Желязков от ГЕРБ не изключи нищо от гореказаното. „По-осезаема е възможността за конструктивно поведение и редовен кабинет в рамките на този парламент. Преди година се говореше, че ГЕРБ не трябва да е във властта, а сега се казва, че трябва да поеме отговорност. Ние ясно заявяваме, че трябва да има редовно правителство и ще работим за това, дори да не участваме в него. Широката парламентарна подкрепа е въпрос на политическа отговорност. Следващият редовен кабинет трябва да има програма с ясен хоризонт на действие и той трябва да е поне до следващите местни избори. Когато получим мандата, ще проведем разговори с всички около програмен формат. Ако не получим подкрепа от ПП и БСП, тогава възможността да не се стигне до гласуване в зала не е малка. Отиваме на втори мандат, където ние няма да дадем нашата подкрепа. Политическата логика обаче диктува да не казваме „никога“. Ако ПП балансират своите виждания в политически аспект към ГЕРБ и по отношение на публичните финанси, може да говорим за подкрепа на правителство с втория мандат. Стават чудеса, особено преди Коледа“, каза той, отново пред БНР.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре