Сега четете
Прокуратурата блокира публикуването на присъдата на Иванчева

Прокуратурата блокира публикуването на присъдата на Иванчева

Прокуратурата връзва ръцете на Върховния касационен съд да публикува решението си по делото „Иванчева“. Причината е, че още не е пратила официално уведомление, че е предприела действия по привеждането на ефективната присъда срещу бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Така се стига до парадокса тримата да са вече в затвора, а съдът не може да обяви публично защо ги е признал за виновни.

След почти 8 месеца размисъл на 9 ноември ВКС излезе с окончателния акт по делото за корупция. Тримата подсъдими окончателно бяха признати за виновни. Иванчева получи 6-годишна присъда и бе осъдена да плати 12 000 лв. глоба. Петрова е осъдена на 5 години затвор и 10 000 лв. глоба. Присъдата на Дюлгеров е 4 години лишаване от свобода и 8000 лв. глоба.

Законът за съдебната власт казва, че актовете на съдилищата, с изключение на тези по наказателни дела, с които подсъдимият е осъден да изтърпи съответно наказание, се публикуват незабавно след постановяването им на сайта на съда. Съдилищата имат право да публикуват решенията си, с които присъдите са влезли в сила, докато не получат уведомление от прокурора, че са предприети действия по привеждането им в изпълнение. Това правило практически се заобикаля от прокуратурата, която първо пуска съобщение, за да се похвали за присъдата, а след това дава зелена светлина за огласяването й.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре