Сега четете
Захари Карабашлиев напуска Народния театър заради политическите спорове

Захари Карабашлиев напуска Народния театър заради политическите спорове

Политическите разправии в Народния театър взеха своя дан – писателят Захари Карабашлиев напуска Народния театър. Преди месеци той беше назначен на поста главен драматург в Народния, а вчера е подал оставка, съобщава самият писател на страницата си във Фейсбук.

В поста си Карабашлиев пише, че оставката му е „свързана с конфликт, който ескалира и излезе далеч извън стените на най-високата театрална институция“. И още от коментара му: „Партийните пристрастия са право на всеки, но те нямат място нито на сцената, нито в сградата на която и да е културна институция“.

Постъпката му е следствие на скандала между режисьора на театъра Александър Морфов и пиара на театъра Велислава Кръстева, която е дългогодишен кадър на ДПС. Преди дни вратата й беше надраскана с надписи „ДПС“ и „Изчезвай“, табелката с името й беше изкъртена. След дълго търсене на виновен за деянието, отговорност пое режисьорът Александър Морфов, който обвини Кръстева в „политическа пропаганда“. „Аз съм известният неизвестен извършител“, заяви той тогава.

В поста си във фейсбук Карабашлиев пише: „Приемайки поканата да бъда част от Народния театър само преди няколко месеца, вярвах, че тя е имала единствено творческа и професионална мотивация, а не идеологическа – мисля, че всеки в тази институция трябва да е там заради своите професионални качества, талант и заслуги, а не по партийна линия.

Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър „Иван Вазов“ отвън“.

Вижте и

Вчера и министърът на културата проф. Велислав Минеков настоя екипът на директора на Народния театър Васил Василев да бъде сменен, за да не се превръща институцията в „кръжок по политически интереси“.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре