Сега четете
Цигарите поскъпват от 1 март заради увеличение на акциза

Цигарите поскъпват от 1 март заради увеличение на акциза

От 1 март 2023 г. да започне поетапно повишение на акциза на цигарите и на другите тютюневи изделия, включително и на електронните цигари, одобри в сряда служебния кабинет. Министрите са одобрили и как ще се вдигат тютюневите акцизи през следващите четири години.

Промяната в Закона за акцизите бе изненадващо промушена в преходните и заключителните разпоредби на изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. За предстоящото увеличение на цигарените акцизи се разбра от прессъобщение на МС, без да са посочени новите ставки в акцизния календар за следващите четири години.

В медиите вече се появиха предположения как ще нарастват цените на тютюневите акцизи в следващите четири години. Така например специфичният налог за цигарите ще нарасне догодина от сегашните 177 лв. за 1000 къса на 185.5 лв., което означава кутия цигари да поскъпне с 20-30 ст. През 2024 г. акцизът вече ще е 194 лв. на 1000 къса, на следващата година – 202 лв., а през 2026 г. ще достигне 211 лв. Така в рамките на четири години кутия цигари ще поскъпне с около 2 лева.

Вижте и

Акцизите на цигарите и тютюна у нас не са променяни вече четири години. Повишение се предвиждаше с актуализацията на бюджета в средата на тази година, но то бе отхвърлено в Народното събрание, след като тютюневите компании се оплакаха, че нямат време да облепят новите бандероли и да продадат навреме стоката със старите бандероли.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре