Сега четете
Последно: Десислава Иванчева влиза в затвора

Последно: Десислава Иванчева влиза в затвора

Бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева влиза в затвора, за да изтърпи 6-годишна присъда за подкуп. Това постанови в сряда Върховният касационен съд, който от март умуваше по делото срещу нея, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Решението е  окончателно. Освен това Иванчева е осъдена да плати и 12 000 лв. глоба.

Петрова е осъдена на 5 години затвор и 10 000 лв. глоба. Присъдата на Дюлгеров е 4 години лишаване от свобода и 8000 лв. глоба. На практика върховните съдии потвърждават решението на апелативната инстанция, като единствено намаляват размера на наказанията на тримата. Какви са мотивите им ще бъде ясно, когато решението бъде качено на сайта на съда –  тоест когато прокуратурата официално уведоми съда, че е предприела действия по привеждане на осъдените в затвора.

Апелативният спецсъд прие, че Иванчева е поискала 250 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъдат придвижени преписките му в общината, после е намалила исканата сума на 187 000 евро, а на 17 април 2018 г. е приела първата част от парите – белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ.

Случаят на Иванчева и Петрова нашумя главно с това, че двете бяха зрелищно арестувани пред Спортната палата в София. Акцията се ръководеше от Иван Гешев, който тогава беше спецпрокурор. Двете останаха в ареста 8 месеца след задържането, след което бяха оставени под домашен арест.

Вижте и

През юни 2021 г. ВКС освободи Иванчева под гаранция от 10 000 лева, а след това и Петрова бе пусната срещу 8000 лв. Междувременно миналия ноември Иванчева роди момче. Задържането им под стража и домашният арест се зачитат като изтърпяна присъда. Те ще имат право и да поискат условно предсрочно освобождаване.

Тази сутрин във „Фейсбук“ Биляна Петрова написа „Арестуват ме“. Десислава Иванчева съобщи „Приятели, осъдена съм на 7 години. След половин час заминавам за затвора в Сливен“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре