Сега четете
Българският Индиана Джоунс разкри два древни храма край Татул

Българският Индиана Джоунс разкри два древни храма край Татул

Два древни храма бяха разкрити от археолози по време на тазгодишните разкопки на Татул. Единият от тях е бил храм на Орфей. Разкопките се проведоха по инициатива на кмета на общината Илкнур Кязим. Финансирането бе осигурено от община Момчилград.

Проучването беше осъществено от археолога проф. Николай Овчаров, наричан още „българския Индиана Джоунс“, и д-р Николай Бояджиев от музея в Смолян.

„При предишните проучвания беше потвърдена издигнатата още от видните траколози Иван Венедиков и Александър Фол хипотеза, че става дума за единствен по рода си античен храм на легендарния певец Орфей.

„Разкрихме останките на голяма християнска църква. Според намерените материали, тя е построена през V-VIв. и е продължила да съществува през IX-XIIв.

Сградата впечатлява със значителните си размери, като дължината достига почти 18 м. Това я нарежда в челната тройка на откритите до момента християнски храмове в Източните Родопи”, заяви Овчаров.

По време на разкопките той е екипът му се натъкнали на основите на друга по-ранна сграда, върху която по-късно е била построена църквата.

Вижте и

Според откритите монети и керамика, тази сграда е построена през II-IIIв. и вероятно е представлявала голям храм”, каза археологът.

„Археологическият комплекс край село Татул е от национално значение и е редно държавата да подпомогне финансово проучванията. Момчилград е малка община и не е по силите ни да финансираме по-мащабни проучвания.

Надяваме се, че догодина държавата да отпусне средства, с които разкопките да продължат”, заяви кметът Илкнур Кязим.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре