Сега четете
ПП и БСП искат 850 лв минимална заплата, независимо дали ще има редовно правителство

ПП и БСП искат 850 лв минимална заплата, независимо дали ще има редовно правителство

Служебният кабинет не внесе предложение за бюджет, а за удължаване на сегашния, но това означава замразяването на доходите в условия на растящи цени. Затова предлагам парламентарните групи да внесат предложения, които да се приемат между четенията. Предлагаме минималната работна заплата да е 50% от средната, тоест 850 лева, да се запазят ваучерите и да не се намаляват от 200 лева. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с представители на „Продължаваме промяната“ за предложенията за бюджета за догодина.

Втората група, към която сме се насочили, са децата, младежите, младите семейства – безплатни лекарства и учебници за децата, струва 180 млн.

Кирил Петков заяви, че политическата стабилност е важна, ноне може да се обвързва политиката с решаването на реалните проблеми на хората. По думите на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ дискусията трябва да се случи сега. От ПП предлагат 860 лв. МРЗ и да се продължи политиката за актуализация и вдигане на пенсиите, което беше започнато от кабинета „Петков“. От ПП и БСП се обединиха, че нищо това не трябва да зависи от реализирането на мандатите за съставяне на ново редовно правителство.

Петков също така призова служебният кабинет да внесе нов проектобюджет, така както е по закон.

Вижте и

Георги Гьоков от БСП уточни, че на база на усилията на предходното правителство е възможно минималната работна заплата да стигне до 850 лв., както и необлагаемият минимум в размер на линията на бедност да стане 504 лв. “Освен тези мерки, искаме еднократната помощ при раждане на първо дете да бъде 500 лв., при второ 1000 лв. трето- 1 500, а за майки-студентки – 8 500 лв. Предлагаме и еднократна помощ от 300 лв. за всички деца от 1 до 4 клас., защото всяка една държава трябва да може да поеме разноските на най-малките за началото на учебната година.”, обясни още Гьоков.

Асен Василев обясни, че има голямо съвпадение между предложените политики. “Както миналата година успяхме да намалим бюджетния дефицит, така и тази сме на път дори да намалим очаквания такъв. Трябва да видим разговори с парламентарните партии относно макропараметрите, след това да остойностим политиките и да предвижим декларация към правителството за истинския бюджет, защото в момента този бюджет не е такъв”, коментира още Асен Василев.
Андрей Гюров също от ПП обясни, че вече партията е внесла такава декларация в НС, служебният кабинет да изработи нов бюджет, както и че очаква подкрепата на БСП за това.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре