Сега четете
Парламентът намали глобите за обида и клевета

Парламентът намали глобите за обида и клевета

Депутатите одобриха на първо четене поправки в Наказателния кодекс, с които намалиха наказанията за глоба и клевета. Промените бяха провокирани от редица осъдителни решения срещу България в Европейския съд по правата на човека, с които са били установени нарушения на свободата на изразяване на мнения.

Сега обида се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв., а клеветата – от 3000 до 7000 лв. Със законовите промени минималните прагове отпадат. Намаляват се и санкциите за обида и клевета на длъжностно лице или представител на обществеността – долният праг за обида пада от 3000 на 500 лв, а за клевета – от 5000 на 1000 лв.

В мотивите са цитирани дела, заведени пред Европейския съд от български журналисти. У нас те са били осъдени за клевета заради свои статии, в които са отразили скандал с деца, приети в елитни гимназии в Бургас без изпит. Европейският съд е преценил, че наложените на журналистите санкции са били непропорционални.

Парламентът гласува и други промени, с които се утежняват наказанията за редица престъпления по расистки или ксенофобски подбуди – отвличане, оскверняване на религиозен храм или надгробен паметник, и др. Предвижда се наказателна отговорност и за публично оправдаване или отричане на престъпления, извършено по начин, който може да подбуди към омраза или насилие срещу етнически, религиозни, расови групи.

Вижте и

По законопроектите се проведе дълъг дебат заради „Възраждане“, която отхвърли и двата. Депутатът от партията Петър Петров директно окачестви промените по първия проект като „глупост“, защото според него се позволява безнаказано да се обиждат полицаи и други органи на властта. Съпартиецът му Цончо Ганев пък се оплака, че така се дава свобода на „медийната машина, която оплюва и обругава „Възраждане“. А Костадин Костадинов се впусна в дълги размишления за обидните названия към различните раси – обясни, че такива хора у нас са „пренебрежително малцинство и са всички до един имигранти“, а българите „принадлежим към различни клонове и подклонове на европеидната раса“. „Иначе казано, няма как да има такива престъпления“, заключи Костадинов.

Надежда Йорданова – депутат от ДБ и бивш правосъден министър, изтъкна, че българските данъкоплатци са принудени непрекъснато да плащат – до милион на година, защото страната ни не може да приложи адекватно европейските стандарти за правата на човека и основните свободи. Проектът, засягащ обидата и клеветата, не развързва ръцете на журналистите да клеветят публичните личности, а позволява на съда да направи по-добра преценка при такива дела, изтъкна Йорданова.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре