Сега четете
Хотелите поскъпват с 20 на сто през зимата

Хотелите поскъпват с 20 на сто през зимата

С около 20% по-скъпа ще излезе нощувката в хотел през зимната ваканция. Ръстът на цените ще засегне не само традиционните почивки в ски курортите, а също и балнео и спа хотелите, както и градските хотели, които предлагат културен туризъм. Важи и за къщите за гости.

Това показват наблюденията на Института за анализи и оценки в туризма. „Увеличението варира между 11 и 30% и зависи от типа хотел, категоризацията, местоположението, дали е целогодишен или сезонен, дали се пълни само в уикенда“, коментира пред Bloomberg ТВ Константин Занков от Института.

Цените се вдигат най-вече заради по-големите разходи за отопление и консумативи. За да може новите стойности да са по-поносими, масово от офертите в зимните курорти са извадени различни екстри, които доскоро са били част от пакета. На много места вече с нощувката се предлага само закуска, докато предни години по-често се срещаха оферти „ол инклузив“ или полупансион. Така с допълнителните разходи за изхранване почивката тази зима на практика може да се окаже много по-скъпа от миналата година. Въпреки това туристическият бранш очаква сезонът тази зима да е по-силен от миналогодишния. За новогодишните празници също се отчита голям интерес, има и резервации от Гърция, Румъния и Сърбия.

Средната цена на офертата за семеен хотел с две нощувки, новогодишна вечеря, празнична програма и закуски е около 230-240 лева на човек, са наблюденията на Института за анализи и оценки в туризма. В по-луксозните хотели с богата музикална програма цените са по-високи. Там само новогодишната вечеря може да бъде на такава цена.

Вижте и

Занков коментира и шокиращите цени за новогодишни куверти в някои хотели във Велинград, като например случая с хотел, продаващ новогодишен пакет за 11 000 лева: „Това е комплимент за този хотелиер. Моите адмирации за тези, които могат да продават на такива цени“, каза той.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре